Home > Inwoners > Nieuws > Gemeentelijke belastingen

Gemeentelijke belastingen (06-03-2017)

Dit item is verlopen op 06-05-2017.

Onlangs heeft u de aanslag gemeentelijke belastingen 2017 ontvangen. Heeft u geen aanslag gemeentelijke belastingen via de post ontvangen? Dan heeft u zich misschien opgegeven bij ‘Mijn Overheid’ om uw aanslag digitaal te ontvangen.

WOZ waarde te hoog? Bel of mail met de gemeente en wij helpen u verder!

Op dit biljet staat de WOZ waarde van uw pand voor het belastingjaar 2017. Mogelijk vindt u de WOZ waarde te hoog of heeft u andere vragen over uw WOZ beschikking. Wij willen net als u graag dat de waarde juist is! Bel of mail gerust met de gemeente, de medewerkers zitten voor u klaar. Telefoonnummer 14 0517 E-mail belastingen@harlingen.nl Voor meer informatie over de WOZ kunt u ook terecht op onze gemeentelijke pagina : www.harlingen.nl/wozloket

Wat levert een lagere WOZ waarde u op?

Als de WOZ waarde van uw pand bijvoorbeeld wordt verlaagd met € 10.000,- levert u dat een vermindering op van € 13,51 (woning) op de aanslag ozb.

Bezwaar maken via no-cure-no-pay bedrijf leidt tot hogere tarieven in de toekomst

Als u bezwaar maakt via een bureau of makelaar (zogenoemde no-cure-no-pay bedrijven) en het blijkt dat de WOZ waarde te hoog is vastgesteld dan is de gemeente verplicht om dit bureau of makelaar een vergoeding te betalen. Deze vergoeding bedraagt rond de € 500,- per bezwaar en kan zelfs oplopen tot meer dan  € 700,-.  De gemeente maakt op deze manier meer kosten waardoor de belastingpercentages  omhoog gaan. Uiteindelijk worden alle belastingplichtigen van de gemeente Harlingen met deze hogere belastingpercentages geconfronteerd.

Afvalstoffenheffing en rioolheffing

De raad heeft vorig jaar besloten om vier jaar lang, vanaf 2017, een korting te verlenen op de tarieven afvalstoffenheffing en rioolheffing. Bij de berekening van de tarieven 2017 is dan ook voor het eerst rekening gehouden met een korting van € 5,- voor afvalstoffenheffing en € 4,- voor rioolheffing.

Kwijtschelding

Het kwijtscheldingsbeleid is gewijzigd. Tot en met belastingjaar 2016 kon u alleen kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen aanvragen voor de aanslag afvalstoffenheffing en schoolzwemmen. Vanaf 2017 is het ook mogelijk om kwijtschelding aan te vragen voor ozb -en rioolheffing woning. Ondernemers kunnen nu ook kwijtschelding aanvragen voor de privé aanslag. Kwijtschelding moet digitaal aangevraagd worden via de website: www.hefpunt.nl/kwijtschelding.  Voor de aanslag schoolzwemmen geldt een uitzondering. Hiervoor kan geen kwijtschelding meer worden aangevraagd maar kan een beroep worden gedaan op het kindpakket. Voor meer informatie hierover (schoolzwemmen) kunt contact opnemen met het Gebiedsteam, telefoonnummer 14 0517.

Bellen
ma t/m do 8:30 - 16:30 uur,