Home > Inwoners > Nieuws > Mantelzorgcompliment voor mantelzorgers in de gemeente Harlingen

Mantelzorgcompliment voor mantelzorgers in de gemeente Harlingen(16-02-2017)

Inwoners van de gemeente Harlingen die voor een ander zorgen kunnen vanaf 2017 een mantelzorgcompliment ontvangen. Het gaat om een geldbedrag €50,00.

Naast het mantelzorgcompliment gaat de gemeente zich meer richten op de ondersteuning en preventie van overbelasting bij mantelzorgers.

Mantelzorgcompliment

Vanaf 2015 is het mantelzorgcompliment vanuit het Rijk komen te vervallen. Gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor de ondersteuning en waardering van mantelzorgers. Wethouder Kuiken: “we willen als gemeente onze ondersteuning afstemmen op de behoefte van de mantelzorgers. Daarom hebben we in het najaar een enquête verspreid onder de mantelzorgers”. Uit het onderzoek is gebleken dat de mantelzorgers graag een geldbedrag ontvangen als mantelzorgcompliment. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het blijvend ondersteunen van de mantelzorgers van groot belang is. Het Gebiedsteam Harlingen en Steunpunt Mantelzorg zijn hiervoor erg belangrijk.

Voldoende ondersteuning

Wethouder Kuiken: “Dankzij de inzet van mantelzorgers wordt voor een belangrijk deel voorkomen dat er beroep moet worden gedaan op het professionele circuit of zorg. Het is dan ook belangrijk de mantelzorgers voldoende te ondersteunen. Hier gaan we de komende periode vol op inzetten”.

Zorgen voor een ander Iedereen (jong of oud) kan er wel eens mee te maken krijgen dat je (tijdelijk) de zorg voor iemand in je naaste omgeving op je neemt. Volgens schattingen zijn er ruim 3000 mantelzorgers in de gemeente Harlingen. Het kan gaan om zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende ouder, kind of ander familielid, vriend of buur. Velen doen het al jaren, zonder te beseffen dat ze mantelzorger zijn.

Bellen
ma t/m do 8:30 - 16:30 uur,