In de gemeente Harlingen loopt tot en met eind van dit jaar de pilot ´Met elkaar uit elkaar´. Dit project biedt ouders die gaan scheiden en woonachtig zijn in Harlingen de mogelijkheid om gratis een mediator in te schakelen. Doel van ‘Met elkaar uit elkaar’ is om te voorkomen dat een scheiding in een gevecht ontaardt. Zeker als er kinderen in het spel zijn is dit een ongewenste situatie die grote gevolgen heeft voor de kinderen. Door het project wil de gemeente dat kinderen  een stem in het scheidingstraject krijgen en kunnen vertellen wat zij willen.

‘Met elkaar uit elkaar’ is een van de projecten van Foar Fryske Bern, waarin ook de gemeente Harlingen participeert. Harlingen is de enige gemeente waarin deze specifieke pilot wordt uitgevoerd. Aanmelden loopt via het gebiedsteam en kan telefonisch (14 0517) of via de mail gebiedsteam@harlingen.nl. U kunt voor meer informatie ook binnenlopen op het spreekuur in MFC Het Vierkant, iedere donderdag tussen 10.00-12.00 uur.

Na een beoordeling of de aanvragers in aanmerking komen, wordt de aanvraag bij de MFN-geregistreerde mediator gemeld. De gemeente Harlingen vergoedt de kosten voor het inschakelen van een mediator.

 

Ervaringen uit de praktijk

Maar wat zijn de ervaringen van scheidende partners met betrekking tot mediation? Een 40-jarige vrouw (naam bij redactie bekend, red.) ging na een relatie van zestien jaar scheiden. ´We hebben twee kinderen, toen 10 en 7 jaar oud en zagen geen toekomst meer in onze relatie. Als je dat besluit neemt, komt er heel wat op je af. Zoveel zelfs, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Ik had via via over mediation gehoord en raad het iedereen aan hiervan gebruik te maken. Een mediator helpt met het maken van een ouderschapsplan en daar zijn beide partijen bij betrokken. Het voorkomt dat er eindeloze discussies ontstaan, omdat alles in het bijzijn van elkaar wordt besproken. Op basis daarvan kun je samen goede besluiten nemen. Alle keuzes zijn namelijk ook in het belang van je kinderen´.

´Eigenlijk zorgt de mediator ervoor dat  je samen oplossingen voor moeilijkheden zoekt. Af en toe is dat best bikkelen. Je moet emotionele beslissingen nemen en dan is het fijn dat iemand je uit die emoties haalt. Iemand die verder van je af staat. Daar neem je ook eerder wat van aan dan van familie of vrienden. Het is bovendien fijn dat je beide op gemaakte afspraken wordt aangesproken. Het is verhelderend dat een mediator vanuit een ander perspectief kijkt. Soms heb je het zelf niet zo bekeken´.

´Een mediator houdt ook de vaart erin. Soms kregen we huiswerk mee en werd dat aspect in het volgende gesprek verder behandeld. Dan heb je extra tijd om erover na te denken´. Ook wanneer je als vrienden uit elkaar gaat, raadt de ´ervaringsdeskundige´ een mediator aan. ‘Het geeft rust als een mediator meekijkt en meedenkt’. ‘Hierdoor weet je dat alles goed is afgewikkeld en dan kun je verder op basis van goede afspraken. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Een belangrijke les die ik heb geleerd, is dat we dankzij de mediator in rust aan de afspraken konden werken. Dat we daardoor ook de rust hadden om de kinderen in de gaten te houden in plaats van alleen met onszelf bezig te zijn´. 

 

Vizier Mediation

De gemeente Harlingen heeft voor ´Met elkaar uit elkaar´ Vizier Mediation uit Harlingen en Kooi Advocaten uit Dokkum ingeschakeld. Angélique Kloosterman van Vizier Mediation: ´Er is een aantal gezinnen in Harlingen dat al van deze kans gebruik heeft gemaakt. Heel verstandig, vind ik, omdat bij een scheiding de kinderen vaak de dupe zijn. Ouders denken vaak dat het wel meevalt, maar mijn ervaring is dat kinderen ook onbewust veel meekrijgen´.

´Maar ook als een stel ´goed´ uit elkaar wil gaan, is het raadzaam een mediator in de arm te nemen´, vervolgt Angélique Kloosterman. ´Als je gaat scheiden, komt er namelijk veel op je af wat geregeld moet worden en waarover je samen afspraken moet maken. Het is een proces waarbij veel emoties komen kijken. Samen met een mediator – die meer op afstand staat -  kijk je in alle rust wat er geregeld moet worden en maak je samen afspraken (waar beide personen zich goed bij voelen)´.

Als er kinderen in het spel zijn, is het belangrijk dat zij worden gehoord. ´In de pilot is het de bedoeling dat alle kinderen van 4 tot 18 jaar een stem hebben in het proces, dat wil zeggen hun mening mogen geven. Vanaf 12 jaar gebeurt dat al bij de rechtbank of in een brief aan de rechtbank, maar de meeste kinderen maken hier geen gebruik van. Een gesprek met een mediator ervaren kinderen als laagdrempeliger´.

Mediators hebben een geheimhoudingsplicht. ´Onze gesprekken zijn altijd vertrouwelijk. De informatie wordt niet gedeeld met de gemeente. Het enige wat via de gemeente verloopt is de aanmelding’, besluit Angélique Kloosterman. 

 

Kooi Advocaten

Haar collega Baukje Kooi van Kooi Advocaten ziet in haar Dokkumer praktijk vaak de gevolgen van een problematische scheiding. ´Daarom hebben wij ook ja gezegd op de vraag of wij aan deze pilot willen meewerken. Als mediator kunnen wij voorkomen dat de zaken escaleren´.

Ze spreekt van een periode van ontreddering als het besluit wordt genomen om te gaan scheiden. ´Voor veel mensen valt hun basis weg, maar die emoties moeten niet de overhand krijgen. Er moet namelijk een zakelijk traject worden afgelegd en afspraken worden gemaakt´.

´Wat wij doen, is de mensen vaak een spiegel voorhouden’, vervolgt Baukje Kooi. ´Hoe boos mensen ook op elkaar zijn, je blijft je verdere leven met elkaar verbonden door de kinderen. En kinderen zijn loyaal aan beide ouders. Ouders denken het vaak goed te doen, maar kinderen ervaren dat soms anders. Bijvoorbeeld als beide ouders bij een diploma-uitreiking zijn, maar niet naast elkaar zitten. Een kind zit dan met een dilemma: ´Als ik eerst naar mamma ga, is dat sneu voor pappa en andersom´. Als wij dat uitspreken, beseffen de ouders dat pas. Misschien niet leuk om te horen, maar wel in het belang van het kind´.

Meer informatie over de pilot ´Met elkaar uit elkaar´ en een folder is te vinden op de gemeentelijke website www.harlingen.nl onder het kopje gebiedsteam.