In de periode van maandag 24 september tot en met woensdag 7 oktober trainen Nederlandse en buitenlandse  jachtvliegtuigen in het afwerpen van bommen met explosieve lading op NAVO oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. Er worden bommen van het type MK82 (500 ponders) afgeworpen.

De vluchten vinden verdeeld over de weken en op enkele dagen in de ochtend en middag plaats. Zo wordt in week 39 alleen op 24 en 25 september getraind. In week 40 vinden de oefeningen op 28, 29 en 30 september plaats en in week 41 trainen de vliegtuigen op 5, 6 en 7 oktober. Vliegers trainen dagelijks om hun vaardigheden op peil te houden. Het afwerpen van bommen is één van deze vaardigheden.

Geen publiek

De Vliehors Range – codenaam Cornfield Range - is al vanaf 1948 een belangrijke oefenlocatie en bevindt zich op het meest westelijke deel van Vlieland. Daar bestrijkt het een gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer. Op het terrein zijn verschillende doelen opgesteld voor vliegtuigen: bomdoelen, schietdoelen en raketdoelen. Er zijn gedurende het hele jaar oefeningen met oefenbommen. Tussen 15 september en 28 februari mag er ook met echte munitie worden geschoten. Tijdens oefeningen is de Vliehors Range op Vlieland voor publiek gesloten. De grens van het oefenterrein is gemarkeerd met waarschuwingsborden en tijdens oefeningen voorzien van rode vlaggen.

Bij deze trainingsvluchten richt het Bureau Geluidshinder van de Koninklijke Luchtmacht op Texel meetposten in, waarbij de geconstateerde weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende geluidsbelasting bepalend zijn voor het kunnen uitvoeren van de geplande oefeningen. Deze mobiele meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.

Meer weten?

Wilt u meer weten over vliegbewegingen?  Kijk dan op luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Heeft u een vraag of ervaart u hinder van de vluchten dan kunt u dit kenbaar maken via luchtmacht.nl/geluidshinder .