Rijd veiliger, goedkoper en help het milieu

Vandaag vindt de actie ‘Banden op spanning’ plaats in Harlingen. Inwoners kunnen checken of hun banden goed op spanning zijn en zo niet dan wordt dat ter plekke gedaan. Wethouder Harry Boon (foto) liet zijn banden ook checken. Die waren piekobello in orde. Doet u ook de check? Met de juiste bandenspanning rijdt u veiliger, bespaart u brandstof en helpt u het milieu omdat uw auto minder giftige stoffen uitstoot.

Doe vandaag de check op het parkeerterrein bij de Albert Heijn of de Aldi

Vanmorgen kunt u uw banden laten checken op het parkeerterrein van Albert Heijn en vanmiddag op het parkeerterrein van de Aldi. En mocht dit niet lukken dan vindt u natuurlijk altijd een bandenpomp bij een benzinestation bij u in de buurt. Het juiste spanningsniveau van uw auto staat meestal in de portierstijl op een sticker vermeld. 

Meer dan 50% rijdt met te lage bandenspanning

In Nederland rijdt meer dan de helft van alle auto’s met een te lage bandenspanning. Dat kost jaarlijks ca. 200 miljoen liter extra brandstof en veroorzaakt 400 miljoen kg extra CO2 uitstoot. Daarnaast maakt rijden met een te lage bandenspanning autorijden duurder; een auto verbruikt op jaarbasis 2 tot 5% meer brandstof en de slijtage van de banden neemt toe. Het is ook gevaarlijk, want de verkeersveiligheid neemt af door een slechtere wegligging, een langere remweg en een grotere kans op een klapband.