Hoe houden we Corona buiten de deur, versperren we haar de weg, maken we haar het leven onmogelijk? De ongerustheid over Corona, de pagina’s in de krant die alleen maar over Corona gaan, de radio en tv die je niet aan kunt zetten zonder dat om het andere woord 'Corona' valt te beluisteren. Het hangt me knap de keel uit, al met al. Het begon net weer een beetje normaal te worden. Ik ben al weer twee keer uit eten geweest, één keer binnen en één keer ergens buiten. Prettig was dat. En gewoon veel mensen op straat, gezellig. En die mensen zijn met van alles bezig, op terrassen en in winkels maar niet met dat verrekte Corona. Heel aangenaam allemaal. En het virus? Ach, dat leek al bijna verdwenen, althans bij ons in Europa. Een paar maanden verstandig handelen en het virus leek wel weg! 


Avondklok en lege terrassen

Maar kijk nu eens. Het aantal besmettingen neemt weer toe, zij het vooral in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en in Zeeland. En niet in zulke alarmerende aantallen als in maart en april, maar toch: het neemt toe. We zien waar dat toe kan leiden. Kijk naar Antwerpen. Die stad zit weer op slot. Ook daar hebben ze een rampzalig voorjaar gehad, ook daar was de hele horeca en het leeuwendeel van de winkels dicht, ook daar waren ze blij dat je weer uit eten kon en op een terrasje. En nu? Avondklok en lege terrassen. Dat is wat ons allemaal te wachten staat als we niet oppassen. Dat is wat ook Harlingen te wachten staat als we ons niet aan de regels houden. Want wat is de basis van die terugkerende ellende? Dat we slapper worden in het toepassen en naleven van de regels die Corona bestrijden. Natuurlijk is het logisch dat dit gebeurt. De werking van het virus nam af, er waren steeds minder besmettingen, in de ziekenhuizen liggen minder en minder coronapatiënten en we hoefden ook niet meer te gruwelen bij die angstaanjagende IC-beelden. 
 

Aan regels houden

En zo hervatten we ons normale leven weer. En met plezier. En het is vakantie, oké misschien wat vaker dan gepland ìn Nederland maar best leuk. En we gaan gezellig bij elkaar op bezoek en op het terras en op een feestje en de barbecue en ga maar door. En de anderhalve meter? Nou ja, lastig en ach, we zijn toch in de buitenlucht? Ondertussen is Corona niet weg. En dus moeten we, juíst om te voorkomen dat we weer op slot gaan of dat er zeer vervelende maatregelen moeten worden afgekondigd, ons opnieuw precies aan de regels gaan houden.
 

1,5 meter

Begin deze week heb ik een brief aan Ondernemend Harlingen en aan de Horeca in Harlingen gestuurd, waarin ik ze heb gewezen op het handhaven van Corona-maatregelen, juist nu het weer spannend aan het worden is. De allerbelangrijkste regel is die van die anderhalve meter. Laten we daar nou alsjeblieft op blijven letten en niet achteloos en slap die aan onze laars lappen. En laten we ook infectiebronnen tegengaan. Ik zie bij supermarkten bijna nergens meer dat winkelwagentjes worden gereinigd, of dat mensen worden opgeroepen niet zonder (gereinigd) wagentje de winkel binnen te gaan. Ik zie massa’s toeristen in de stad en in heel Fryslân, des te meer reden om op je hoede te zijn. Ik zie dat er ontzaglijke hoeveelheden mensen naar de eilanden gaan en dat die zich nog maar nauwelijks aan regels storen. Ik zie bij de bakker en de slager teveel mensen tegelijk in de winkel en niemand die er meer iets tegen doet. En looproutes in de stad dreigen een farce te worden. Er zijn nu in één week tijd vier horecazaken in Fryslân gesloten. Dat duidt erop dat de uitbaters van die zaken hun verantwoordelijkheid voor handhaving van de regels niet hebben genomen én dat het publiek zich ook nergens meer aan stoort. Dat kàn dus niet. En dan moet de tent gesloten worden. Het rare is: niemand die dit wil! 
 

Strengere handhaving

Laten we dan samen ons inspannen om het leven, voorlopig nog met Corona voortdurend op de loer, zo leuk mogelijk te houden en ons aan de regels houden. Er wordt in Fryslân momenteel strenger gehandhaafd, laten we er nu samen voor zorgen dat dit zo min mogelijk leidt tot scherp optreden en al helemaal niet tot een terugval waarbij alles weer op slot gaat. Samen maken we Corona het leven onmogelijk, voordat zij ons het leven onmogelijk maakt! 

Ik hoop op een heerlijke augustus!

Roel Sluiter