Sinds 1 januari 2021 is de gemeente Harlingen exploitant van de langparkeerterreinen aan de Harlingerstraatweg, het parkeerterrein aan de Westerzeedijk en de parkeergarage op de Waddenpromenade. In het 1e kwartaal van 2021 heeft de gemeente Harlingen hard gewerkt aan het verbeteren van de parkeerterreinen en voorzieningen.Woensdag 31 maart was de officiële opening om de verbeteringen aan te duiden. Er zijn zakjes met paaseieren uitgedeeld aan gasten die gebruik maken van het parkeerterrein. Op de foto deelt wethouder Harry Boon (links) het eerste zakje paaseieren uit aan een bezoeker.  

Eilandparkeren

De langparkeerterreinen aan de Harlingerstraatweg (vanaf nu P1/P2/P3 geheten) zijn verbeterd. Er wordt nu hard gewerkt om van een oude kassenvloer een parkeerterrein te maken. Het aantal toegangen wordt vergroot, waardoor de afhandeling van auto’s sneller kan plaatsvinden. Hierdoor is er minder kans op filevorming. Daarnaast wordt de bewegwijzering vernieuwd, is er een nieuwe bushalte van de pendeldienst ontwikkeld, en zijn de bussen opnieuw bedrukt. Ook is er nieuwe parkeerapparatuur geplaatst voorzien van kentekenherkenning om zo het parkeren gemakkelijk en snel te laten verlopen. Wethouder Harry Boon is enthousiast: “Alle verbeteringen zorgen ervoor dat de parkeerervaring zo prettig mogelijk verloopt, zo krijgen eilandbezoekers al bij aankomst op het parkeerterrein het gevoel dat je vakantie begint in Harlingen.”

Vooraf reserveren

De nieuw geplaatst parkeerapparatuur maakt het vooraf reserveren van een parkeerplek mogelijk. Eilandreizigers kunnen online een parkeerplaats reserveren voor de langparkeerterreinen op de nieuwe parkeerwebsite van de gemeente Harlingen: www.parkerenharlingen.nl. Daarmee kunnen reizigers de parkeerstress achterwege laten.

Parkeergarage Waddenpromenade

De parkeergarage Waddenpromenade heeft een opknapbeurt gekregen. De ingang van de garage bevindt zich nu aan de oostzijde, waardoor automobilisten niet meer om hoeven te rijden over de Waddenpromenade.  Ook hier is de bewegwijzering vernieuwd en is er een overdekte fietsenstalling gecreëerd. Tot slot zijn de tarieven gewijzigd om het gebruik door bezoekers aan het centrum van Harlingen te bevorderen.

Parkeerterrein Westerzeedijk

Ook op het parkeerterrein aan de Westerzeedijk is nieuwe parkeerapparatuur geplaatst. Dit parkeerterrein wordt ingezet ten behoeve van gasten van de Bruine Vloot.

Broken Jug

Er komt ook een kunstwerk op een nieuw plein aan de westzijde van het langparkeerterrein P1. Het kunstwerk is onderdeel van de verbetering van de beleving voor eilandtoeristen. Daarom wordt de route naar de Waddenpromenade verbeterd en worden bezoekers verleid om ook een kijkje in de monumentale stad te nemen.

Voor meer over de parkeeraccommodaties: www.parkerenharlingen.nl

Foto: Joachim de Ruijter