Nederlandse F-16 vliegers van vliegbasis Volkel oefenen in de periode van maandag 2 december tot en met vrijdagochtend 6 december 2019 in het afwerpen van bommen met explosieve lading op NAVO oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland.

De bommen die afgeworpen worden zijn van het type MK82 (500 ponders). De vluchten vinden op maandag, dinsdag en donderdag plaats in de ochtend en in de middag. Op vrijdag wordt er alleen in de ochtend gevlogen en op woensdag 4 december wordt er helemaal niet geoefend. De Vliehors Range is een belangrijk oefengebied voor zowel Nederlandse als buitenlandse vliegers. Het schietterein bevindt zich op het meest westelijke deel van Vlieland en bestrijkt een gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer. Op het terrein zijn verschillende doelen opgesteld voor vliegtuigen: bomdoelen, schietdoelen en raketdoelen. Tijdens oefeningen is de Vliehors Range gesloten voor publiek. De grens van het oefenterrein is gemarkeerd met waarschuwingsborden en tijdens oefeningen voorzien van rode vlaggen.

Bij deze trainingsvluchten richt het Bureau Geluidshinder van de Koninklijke Luchtmacht op Texel meetposten in, waarbij de geconstateerde weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende geluidsbelasting bepalend zijn voor het kunnen uitvoeren van de geplande oefeningen. Deze mobiele meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range. 

Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor klachten kunt u eveneens terecht op de website van Defensie.