Wat hebben wij te bieden?

Het Hannemahuis centrum voor Harlinger cultuur en historie is een unieke combinatie van museum en gemeentearchief. In het museum, deels gehuisvest in een voornaam 18e-eeuws koopmanshuis, vindt u naast presentaties over de Harlinger geschiedenis en kunst, tijdelijke tentoonstellingen rond historische thema's en hedendaagse beeldende kunst. Bezoek het Hannemahuis en zie hoe men in 1760 jenever maakte in de stokerij, of laat u in de kunsthandel uit 1800 adviseren over de aankoop van een 17e-eeuws schilderij.  

Hieronder vindt u een aantal verwijzingen naar interessante sites. 
 

 • Foto's en Films

  Het gemeentemuseum beheert een collectie foto’s van Harlingen en Harlingers. Daarnaast worden er oude opnamen bewaard in Tresoar in Leeuwarden. Ook van een aantal particuliere verzamelaars zijn verzamelingen foto’s bekend. Films over Harlingen worden bewaard, gerestaureerd en gedigitaliseerd door het Filmfonds.

 • Wandelingen

  Harlingen is klein genoeg om te voet te verkennen. Het stadsgidsenteam biedt groepen, gezelschappen en individuele bezoekers van de stad de gelegenheid om een wandeling onder begeleiding te maken. Regelmatig worden thematische wandelingen georganiseerd. Op verzoek kan het stadsgidsenteam u aan de hand meenemen door Harlingen.

 • Documenten

  De archieven van de gemeente Harlingen bieden een schat aan historische informatie. Ook de Hein Buisman Stichting heeft de afgelopen decennia een prachtig archief opgebouwd rond het onderwerp restauraties van gebouwen.
  Naast archieven beschikken tal van deelnemers aan het Hannemahuis over uitgebreide verzamelingen documenten over Harlingen, de historie, de cultuur of over specifieke wetenswaardigheden.

 • Objecten

  Zowel in het gemeentemuseum als in de stad zelf vindt u tal van objecten, beelden, voorwerpen, tegels, schilderijen en gevelstenen die een beeld geven van de Harlinger gemeenschap door de eeuwen.

 • Gebouwen

  Met een aanzienlijke lijst Rijksmonumenten en Gemeentelijke Monumenten is de Friese Havenstad rijk voorzien van interessante gevels, beeldbepalende straten, havens en markante doorkijkjes. Ook kunt u kennis maken met de activiteiten van de Hein Buisman Stichting die door aankoop en restauratie pareltjes van panden weet te behouden voor het stadsgezicht.

 • Boeken

  Over Harlingen en door Harlingers zijn talloze boeken geschreven. Het gemeentemuseum heeft een collectie werken van de bekende Harlinger schrijver Simon Vestdijk. De Openbare Bibliotheek heeft een aparte verzameling over Harlingen en in het gemeentearchief is een historische bibliotheek opgenomen. Andere deelnemers aan het Hannemahuis publiceren regelmatig over Harlingen.

 • Genealogie

  Zoekt u uw voorouders in Harlingen? Het gemeentearchief en het onderdeel Burgerzaken van de gemeente Harlingen zijn u graag behulpzaam en ook in deze context kunnen verschillende deelnemers aan het Hannemahuis u behulpzaam zijn op uw zoektocht.

 • Verwijzing naar andere sites (links)

  Op internet kunt u tal van websites vinden over de cultuur en de historie van Harlingen. Hier vindt u een korte beschrijving van verschillende websites.
  verwijzing naar andere websites >

  

ons adres

 

Hannemahuis
Centrum voor Harlinger
cultuur en historie

 

Voorstraat 56
8861 BM HARLINGEN

 

T 0517 413658
F 0517 412664

Stuur een emailbericht