HARLINGEN - Vorig jaar werden de meeste activiteiten rond de viering van 75 jaar vrijheid afgeblazen, vanwege corona. De organisatoren rondom 4 en 5 mei in Harlingen hoopten veel geplande activiteiten door te schuiven naar dit jaar, maar de pandemie heerst nog steeds, dus ook dit jaar géén publieksevenementen rondom de bevrijding in Harlingen.

Oproep: hang massaal de vlag uit

Op zaterdag 17 april is het 75+1 jaar geleden dat Harlingen bevrijd is. Dat laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. Toch vieren we vrijheid. Juist nu. Omdat we als nooit tevoren verhalen van vrijheid moeten delen. Vrijheid die nooit vanzelfsprekend is. Daarom een oproep aan alle inwoners van Harlingen om op zaterdag 17 april massaal te vlaggen! Want ondanks dat de bevrijding van ‘onze mooie stad aan het wad’ niet in het openbaar kan worden gevierd, willen we de bevrijding natuurlijk wel terugzien in het straatbeeld. Doe mee!

Foto-expositie “75+1 jaar Vrijheid”

Om toch enige aandacht aan de viering van onze vrijheid te besteden, heeft gemeente Harlingen samen met Ondernemend Harlingen en Stichting BENG een foto-expositie op touw gezet. In de etalages van lokale ondernemers is van zaterdag 17 april tot en met zaterdag 8 mei de foto-expositie “75+1 jaar Vrijheid” te bewonderen. De foto’s komen uit het archief van het gemeentemuseum, uit de collectie van Johnny de Groot en Joop van der Heide.

Win-win situatie

In deze stille tijden proberen we toch de verbinding met Harlingen te onderhouden en op een coronaproof manier toch iets meer reuring te creëren. Belangrijk daarin is ook de samenwerking. Met de foto-expositie etaleren we een inkijkje in de bevrijding van Harlingen en hopelijk genereert het extra aandacht voor de ondernemers waar de foto's te zien zijn.

Foto uit archief Johnny de Groot