• Vanaf 29 april 2020 mogen jongeren tot en met 18 jaar weer samen trainen in de buitenlucht. Daarbij moeten de hygiëne maatregelen van het RIVM worden gevolgd. Alleen trainingen zijn toegestaan, wedstrijden/competities en toernooien blijven verboden.
 • Bij een buitensportaccommodatie mag onder begeleiding gesport worden. Indoor sportaccommodaties zoals Sporthallen, squashbanen blijven gesloten. Ook de kleedkamers en kantines bij buitensport accommodaties blijven dicht.
 • Voor jongeren in de leeftijd 13 tot en met 18 jaar geldt dat zij tijdens het sporten 1,5 meter afstand moeten houden. Voor de jeugd t/m 12 jaar geldt dat niet.
 • Voor volwassenen blijft gelden dat er geen georganiseerde sporttrainingen mogen plaatsvinden en er geen wedstrijden mogen worden gespeeld.
   

Adviezen van de GGD voor sportaccomodaties en deelnemers 

 1. Ouders die het kind brengen en halen houden 1,5 meter afstand tot anderen en verlaten de accommodatie zodra het kind bij de groep/terug bij ouder is.
 2. Personen met klachten komen niet op de sportaccommodatie.
 3. De indoor sportaccommodatie blijft gesloten, maar mag wel geopend zijn voor een eventuele handenwasgelegenheid. Er moet begeleiding bij zijn zodat er 1,5 meter afstand gehouden kan worden bij in- en uittredende kinderen voor het wassen van de handen. Als de gang naar handenwasgelegenheid niet breed genoeg is om 1,5 meter afstand te houden bij het in- en uitlopen is het beter om 1 persoon per keer binnen te laten.
 4. Douchen en omkleden gebeurt thuis.
 5. Voor het betreden van de buitensportaccommodatie handhygiëne (handen wassen en drogen met een papieren handdoekje of handdesinfectie) toepassen zodat het materiaal en de jeugd t/m 12 jaar schoon benaderd wordt.
 6. Afspreken dat de jongeren afstand houden bij het plaatsen en ophalen van de fiets. Of markering aanbrengen voor fietsvakken zodat de jongeren van 13 t/m 18 jaar, en de begeleiders, de fietsen op 1,5 meter van elkaar kunnen plaatsen en ophalen.
 7. Sportmateriaal wat gebruikt is tijdens de training na afloop reinigen.
 8. Na afloop voordat de accommodatie verlaten wordt deelnemers en trainers opnieuw handen laten wassen.

Veel gestelde vragen 

Kunnen sportbegeleiders, buurtsportcoaches en trainerszich laten testen?

 • Nee, voor sportbegeleiders, buurtsportcoaches en trainers zijn (nog) geen coronatesten beschikbaar. Op dit moment zijn testen alleen beschikbaar voor een beperkt aantal beroepen. Sportbegeleiders, buurtsportcoaches en trainers moeten, de gezondheidsadviezen van het RIVM volgen, anderhalve meter afstand houden bij het begeleiden en bij klachten thuisblijven.

Wordt het virus doorgegeven als je van dezelfdesportmiddelen (rek, bank, etc.) gebruikmaakt?

 • De kans dat u besmet raakt door het aanraken van een product of oppervlak is heel klein, maar niet helemaal uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel (exponentieel) af buiten het lichaam. In het algemeen raden we aan om regelmatig uw handen te wassen en sportmaterialen te desinfecteren na gebruik. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel. 
 • Een virus heeft een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang het virus op sportmiddelen overleeft, is afhankelijk van het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde/gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton.

Waarom mag de jeugd wel sporten op sportlocaties?

 • Experts geven aan dat de jeugd weinig risico geeft op verspreiding van het virus, vandaar dat alleen jeugd tot en met 18 jaar mag sporten op sportlocaties.

Mogen mijn kinderen samen spelen/sporten op het trapveldje of pleintje in de buurt?

 • Kinderen t/m 12 jaar mogen op de veldjes en pleintjes zelf vrij spelen en sporten. Hierbij hoeven zij geen 1,5 meter afstand te houden.


Mogen jongeren nu weer samen gaan sporten op het Cruyffcourt?

 • Jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar mogen vanaf 29 april, wanneer er sprake is van een georganiseerde sportactiviteit onder leiding van een door de gemeente aangewezen trainer, samenkomen om te sporten.
 • Buiten de activiteit om blijft gelden dat jongeren alleen mogen samenkomen in groepen van maximaal 2 personen. Voor de jeugd in de leeftijd 13 t/m 18 jaar geldt dat zij tijdens het sporten 1,5 meter afstand moeten houden.