Sinds vorig jaar september zijn tien vestigingen van Bibliotheken Noord Fryslân gestart met een Informatiepunt Digitale Overheid. Per 1 november zijn alle vestigingen aangesloten. Zo kan de Bibliotheek alle inwoners van Noord-Fryslân op weg helpen bij het omgaan met de digitale overheid.
 

Samenwerking in een Manifestgroep

Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) is een samenwerking van De Koninklijke Bibliotheek, welzijnsorganisaties en inmiddels dertien publieke dienstverleners, waaronder de Belastingdienst, CAK, CBR, CIZ, CJIB, DUO, SVB en UWV. Deze samenwerking is verenigd in een Manifestgroep, met als doel om burgers te ondersteunen bij het omgaan met de digitale overheid.


Lokale Bibliotheek speelt een belangrijke rol

Het Informatiepunt Digitale Overheid sluit heel goed aan bij de maatschappelijke rol van Bibliotheken Noord Fryslân. ‘Wij willen graag een bijdrage leveren aan de zelfredzaamheid en persoonlijke ontwikkeling van de inwoners van Noord- Fryslân, door ze digitaal vaardiger te maken,’ aldus Paulien Schreuder, directeur Bibliotheken Noord Fryslân.

Mensen kunnen bij de bibliotheek terecht met vragen over de overheid. Denk aan vragen over huurtoeslag, AOW, werk, uitkering, belastingen, rijbewijs, zorg en toeslagen. De bibliotheekmedewerkers helpen zoeken naar de juiste informatie. Bij persoonsgebonden vragen wordt doorverwezen naar lokale partners, zoals sociaal raadslieden, welzijnsinstellingen, Humanitas, Formulierenbrigade, vak- en ouderenbonden, cliëntenvertegenwoordigers MEE of cliëntenondersteuners van de gemeente en zorgkantoren. 
 

CoronaCheck-app

Dat de behoefte er is, is de afgelopen weken wel gebleken. Nu met de CoronaCheck-app is er een doelgroep die hulp nodig heeft. ‘Het aantal vragen aan de balie is veel groter dan voor de zomer. Deze gaan met name over de CoronaCheck-app. De medewerkers helpen de mensen op weg om zo goed mogelijk een oplossing te kunnen verzorgen. Soms is dit direct aan de balie op te lossen, maar soms is het een groter vraagstuk, dan verwijzen we door naar onze welzijnsorganisaties,’ zegt Georgine Oele, leidinggevende vestigingen.
 

Informatiepunten feestelijk geopend

Net zoals vele andere activiteiten kon de opening van de Informatiepunten vorig najaar niet doorgaan. Om toch stil te staan bij het belang en om de inwoners te laten weten dat het informatiepunt in de Bibliotheken zijn gevestigd, is op dinsdag 5 oktober het informatiepunt feestelijk geopend. De openingshandeling is voltrokken door wethouder Erik de Groot.