Home > Inwoners > Nieuws > 4 mei herdenking 2019

4 mei herdenking 2019 (30-04-2019)

Dit item is verlopen op 01-06-2019.

Op zaterdag 4 mei 2019 vinden er in de gemeente Harlingen op twee plaatsen herdenkingen plaats, herdenkingen welke het Centraal Comité 1945 in samenwerking met de Gemeente Harlingen organiseert.

Zeeliedenmonument

Om 16.00 uur is er bij het monument voor de Omgekomen Zeevarenden aan de Waddenpromenade een herdenking en is er gelegenheid om bloemen te leggen. De volgende groeperingen zullen aanwezig zijn: Het Zeekadetkorps Harlingen, de Politie Unit Waddenzee, de Port of Harlingen, Burgemeester Sluiter namens de gemeente Harlingen, de Salvation Brass en de Zanggroep “The Sound”.

Algemene begraafplaats

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei om 20.00 uur herdenken we alle slachtoffers samen, op de Algemene Begraafplaats. Belangstellenden verzamelen zich om 19.30 uur op hoek Midlumerlaan / Begraafplaatslaan, waarna we in een stoet langs de volgende monumenten lopen en bloemen leggen:

Het Neuengamme Monument, het Indië Monument, het Monument aan de Joodsbegraafplaats (u wordt verzocht dit jaar de Joodse begraafplaats niet te betreden in verband met de sabbat) en bij het Cross of Sacrifice. Er is gelegenheid voor het leggen van bloemen. De organisatie verzoekt u vriendelijk om de stoet in zijn geheel te blijven volgen. Aan deze herdenking werken mee: De Stedelijke Muziekvereniging en de Scouting Harlingen.

Het vlaggen op 4 mei

In de vooravond van 4 mei wordt in Nederland uitgebreid halfstok gevlagd, als bewijs van eerbied en respect voor de doden. Toelichting: De Nationale Herdenking beperkt zich tot de vooravond van 4 mei. Om die reden is het halfstok vlaggen officieel ook beperkt tot de tijdsperiode van 18.00 uur tot zonsondergang. Het halfstok vlaggen gebeurt met de Nederlandse driekleur (helder vermiljoenrood, helder wit en blauw (kobalt), zonder wimpel.

De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag wordt in de avond van 4 mei niet in top gehesen, ook niet bij herdenkingsplechtigheden. De vlag blijft tot zonsondergang halfstok.

Foto Joop van der Heide