Home > Inwoners > Nieuws > Aanhoudende droogte en hitte- gevolgen voor de omgeving

Aanhoudende droogte en hitte- gevolgen voor de omgeving (25-07-2018)

Dit item is verlopen op 25-08-2018.

Het mooie weer houdt nog wel een tijdje aan. Maar de zon en warmte hebben gevolgen voor onze omgeving. Zo gebruiken we met elkaar meer water en neemt de kans op (natuur)branden toe. Graag informeren wij u middels dit bericht over de belangrijkste aandachtspunten.

Ook kunt u de social media kanalen van de Veiligheidsregio Fryslân volgen. De veiligheidsregio Fryslân plaatst belangrijke tips and tricks met betrekking tot het warme weer.

Stookverbod

Door de aanhoudende droogte en het warme weer is er op dit moment in Fryslân een extra groot risico op natuurbrand. Daarom wordt iedereen in Fryslân gevraagd om extra alert te zijn op het voorkomen van natuurbrand en een brand direct te melden. In de gemeente Harlingen is het  verboden om in bermen, bos- en natuurgebieden vuur te stoken. Het stookverbod geldt tot nadere orde. www.brandweer.nl/natuurbrand

Beregeningsverbod

Het warme weer heeft gevolgen voor de hoeveelheid oppervlakte water. Om de kwaliteit van het water te waarborgen heeft het Wetterskip Fryslân vanaf donderdag 26 juli 2018 een beregeningsverbod aangekondigd. Particulieren en agrariërs- met uitzondering van openbare sportvoorzieningen- mogen daarom niet meer het grasland besproeien met oppervlakte water. Dit geldt ook voor onze groenafdeling en de buitendienst! De overige gewassen mogen tussen 22.00 uur ’s avonds en 08.00 uur ’s beregend worden. Wetterskip Fryslân gaat vanaf donderdag 26 juli 2018 hierop toe zien en bij overtreding worden gelijk boetes uitgedeeld. Ook inwoners worden gevraagd om te letten op de sproeitijden.

Blauwalg

Het warme weer en de hoge watertemperaturen geeft ook ruimte voor de groei van blauwalg, zeker in stilstaand water dat rijk is aan voedingsstoffen. Blauwalg komt van nature voor in zoet water. Wanneer iemand in contact komt met het water waar blauwalg in zit dan kan dit leiden tot huidirritatie, jeuk en rode vlekken. Maar ook maag- en darmklachten en hoofdpijn kunnen gevolgen zijn. Heeft u het vermoeden dat er blauwalg in het water zit? Neem dan contact op met de gemeente Harlingen via 140517. De gemeente geeft vervolgens opdracht aan het Wetterskip Fryslân om het water te controleren. Indien er blauwalg geconstateerd wordt dan plaatst de gemeente Harlingen hier een waarschuwingsbord bij.

Botulisme

Een ander risico is botulisme. Dit is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen sterven. Ziet u dode vogels en/of dode vissen in het water? Bel dan met het Milieu-alarmnummer Fryslân. Tel. 058 212 24 22. Dit nummer is ook buiten kantooruren bereikbaar.

Verlengen parkeervergunning

Leeuwarden Fryslân 2018 Culturele hoofdstad van Europa