Home > Inwoners > Nieuws > Harlingen zoekt stembureauleden

Harlingen zoekt stembureauleden (04-04-2019)

Dit item is verlopen op 18-05-2019.

Op woensdag 23 mei 2019 vinden de verkiezingen voor een nieuw Europees parlement plaats. De gemeente wil jonge inwoners meer betrekken bij de verkiezingen. We willen jongeren de kans geven om mee te werken aan de verkiezingen en ervoor te zorgen dat het stemproces eerlijk en transparant verloopt.

Centraal tellen stemmen

Een lid van het stembureau zorgt ervoor dat de stemming op de verkiezingsdag op een goede manier verloopt. Je voert administratieve werkzaamheden uit en stelt na afloop van de stemming de voorlopige uitslag in het stemdistrict vast. Je begint als stembureaulid om 07.00 uur 's morgens. De eindtijd varieert omdat de stemmen vanaf 21.00 uur handmatig geteld worden; De gemeente Harlingen doet mee aan het experiment “Centraal tellen van de stemmen” waardoor er op de verkiezingsdag op partijniveau geteld wordt. Als je lid wilt worden van een stembureau bent je verplicht om een training te volgen.

Aanmelden

Een stembureaulid moet 18 jaar of ouder zijn. De Nederlandse taal goed beheersen en nauwkeurig werken. Je kunt geen stembureaulid zijn, als je op een kandidatenlijst staat (of bij de laatste verkiezingen hebt gestaan) bij een landelijke of gemeentelijke verkiezing. Na je aanmelding, nemen wij je op in onze poule van stembureauleden. Je kunt dan bij verkiezingen aangeschreven worden voor deelname. Je kunt je aanmelden via: info@harlingen.nl Voor de aanwezigheid tijdens de verkiezingsdag ontvang je een vergoeding.