Home > Inwoners > Nieuws > Na 73 jaar een ultieme poging om identiteit van 103 Nederlandse oorlogsslachtoffers te achterhalen

Na 73 jaar een ultieme poging om identiteit van 103 Nederlandse oorlogsslachtoffers te achterhalen (13-06-2018)

RSS
Dit item is verlopen op 01-10-2018.

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) is op dinsdag 29 mei 2018 begonnen met het opgraven van 103 onbekende doden, die begraven liggen op Nationaal Ereveld Loenen.

In samenwerking met de Oorlogsgravenstichting doen zij een ultieme poging om deze Nederlandse oorlogsslachtoffers alsnog te identificeren. Nu de groep directe nabestaanden (kinderen, broers en zussen) steeds kleiner wordt, is dit een laatste kans om deze oorlogsslachtoffers hun naam terug te geven. Voor nabestaanden geeft dit 73 jaar na de Tweede Wereldoorlog alsnog de mogelijkheid om hun verlies te verwerken. Ook geeft het nabestaanden een plaats waar ze hun dierbare kunnen gedenken.

Nabestaande? Meld je dan aan!

Voor dit onderzoek is het van groot belang dat mogelijke nabestaanden zich melden. Zij kunnen zich bij de BIDKL (bidkl@mindef.nl) of de Oorlogsgravenstichting (info@ogs.nl) melden. Hun DNA zal worden gebruikt voor verwantschapsonderzoek. In het bijzonder worden nabestaanden gezocht van Nederlanders waarvan bekend is dat zij tijdens gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in Duitsland, of in gevangenschap aldaar, zijn overleden en/of vermist geraakt. Ook nabestaanden van slachtoffers die bijvoorbeeld sneuvelden op de Waalsdorpervlakte of andere plekken in Nederland worden aangeraden zich te melden.

Onderzoek

De BIDKL en de Oorlogsgravenstichting openen de komende maanden de 103 graven, waarna de stoffelijke resten naar het BIDKL-laboratorium in Soesterberg worden overgebracht voor verder onderzoek. Naast het afnemen van DNA-monsters zullen de resten worden onderzocht op leeftijd, lengte, gebit, doodsoorzaak en overige kenmerken. Het verdere (archief-)onderzoek neemt mogelijk enkele jaren in beslag.

Meer weten over de Bergings- en Identificatiedienst? De serie 'Ik wil weten wie je bent', onlangs uitgezonden door Andere Tijden, geeft een goed beeld van de dagelijkse werkzaamheden, maar vooral van het verdriet en gemis dat zoveel generaties later nog steeds leeft. De uitzendingen zijn te vinden via de website van Andere Tijden

Gemeente Harlingen

Klantcontactcentrum

Openingstijden Klantencontactcentrum

Telefonisch bereikbaar
ma t/m do 8:30 - 16:30 uur
vr 8:30 - 12:30 uur
Telefonisch: 14 0517

Vanuit het buitenland:
0031 517 492 222

Gebiedsteam

Telefonisch bereikbaar
ma t/m vr 8:30 - 16:30 uur

Telefonisch: 14 0517

Inloopspreekuur Gebiedsteam
Maandag 14.00 - 16.00 uur
Donderdag 10.00 - 12.00 uur
MFC 't Vierkant

Afspraak maken

Contactformulier

WOZ loket

Europese verkiezingen