Home > Inwoners > Nieuws > Presentatie zwerfafvalproject technasium leerlingen RSG Simon Vestdijk

Presentatie zwerfafvalproject technasium leerlingen RSG Simon Vestdijk (16-05-2019)

Dit item is verlopen op 14-06-2019.

Op 4 maart 2019 zijn 85 Technasium leerlingen van Simon Vestdijk te Harlingen gestart met een zwerfafvalproject. Na de meivakantie op 6 mei 2019 waren er drie geselecteerde groepen leerlingen in de raadzaal van de gemeente Harlingen om het resultaat van het afvalproject te presenteren aan wethouder Harry Boon.

Snoeproute

Het zwerfafval van de zogenaamde snoeproute van de school naar de Jumbo is in kaart gebracht. Het plastic is verzameld, gesorteerd en geanalyseerd naar soort en hergebruik. En er zijn ideeën bedacht om dit afval te voorkomen en op te ruimen. Hierbij hebben de leerlingen ‘out of the box’ gedacht.

Out of the box ideeën

Eén groep wil statiegeld op plastic producten in gaan voeren, mensen worden zo geprikkeld om het in te leveren. Een ander idee is om op een pin-pas bij te houden welke producten zijn gekocht. Als het product dan als zwerfafval gevonden is, kan herleid worden wie het product heeft gekocht. Er kan dan ook achterhaald worden, wie de verpakking heeft weggegooid. De wethouder dacht dat dit wel in strijd was met de privacy wet. Een andere groep had een puntensysteem bedacht. Als je het plasticafval inlevert bij een speciale prullenbak, kun je een QR-code scannen. Zo kun je punten verzamelen en dit geeft weer korting op de producten bij de JUMBO. De prullenbak wordt RESTIC (Gerecycled Plastic). Een unieke naam, waar de leerlingen zeker patent op moeten aanvragen.

Er was ook een groep die een prototype robotmeeuw en robothond hebben gemaakt die plastic kunnen eten en langs de snoeproute lopen en vliegen.

Foto: Anouck Wagendorp