Home > Inwoners > Nieuws > QRA-taak Benelux weer naar vliegbasis Leeuwarden

QRA-taak Benelux weer naar vliegbasis Leeuwarden (08-05-2019)

RSS
Dit item is verlopen op 06-07-2019.

Vanaf 9 mei 2019 wordt de QRA-taak weer uitgevoerd vanaf vliegbasis Leeuwarden. Eén van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is om adequaat te reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg.

Om die reden staan vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week twee F-16’s gereed. Dit wordt de zogenaamde Quick Reaction Alert (QRA) taak genoemd. Deze taak wordt uitgevoerd om de veiligheid in de lucht te bewaken. Nederland en België leveren bij toerbeurt QRA-jachtvliegcapaciteit. Dat gebeurt vanaf vliegbasis Leeuwarden of vliegbasis Volkel en de Belgische vliegbases Kleine-Brogel of Florennes. Van donderdag 9 mei tot en met donderdag 4 juli 2019 neemt vliegbasis Leeuwarden de bescherming van het luchtruim van de Benelux over. Op dit moment wordt de QRA-taak verzorgd door de vliegbasis Florennes in België. De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen.

Air Operations Control Station

De QRA taak wordt in nauwe samenwerking met het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen uitgevoerd. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden de F-16’s van de QRA gealarmeerd om op te stijgen en het toestel te onderscheppen. De luchtgevechtsleiding binnen Europa werkt samen op het moment dat ongeïdentificeerde vliegtuigen naar een luchtruim van een naburig land dreigen te vliegen, zodat voortijdig kan worden ingespeeld op mogelijk naderende dreiging.

Meer informatie

Voor meer informatie over de QRA, zie https://www.defensie.nl/onderwerpen/taken-in-nederland/verdediging-nederlands-luchtruim. Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie https://www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Klachten kunnen online worden ingediend via https://www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen/klachten-geluidsoverlast

Gemeente Harlingen

Klantcontactcentrum

Openingstijden Klantencontactcentrum

Telefonisch bereikbaar
ma t/m do 8:30 - 16:30 uur
vr 8:30 - 12:30 uur
Telefonisch: 14 0517

Vanuit het buitenland:
0031 517 492 222

Gebiedsteam

Telefonisch bereikbaar
ma t/m vr 8:30 - 16:30 uur

Telefonisch: 14 0517

Inloopspreekuur Gebiedsteam
Maandag 14.00 - 16.00 uur
Donderdag 10.00 - 12.00 uur
MFC 't Vierkant

Afspraak maken

Contactformulier

WOZ loket