Home > Inwoners > Nieuws > Steun voor Friese monumenten

Steun voor Friese monumenten (19-06-2017)

Friese monumenten of andere karakteristieke bouwwerken krijgen steun voor een restauratie of nieuwe bestemming. Daarvoor stelt de provincie Fryslân dit jaar 2,2 miljoen euro subsidie beschikbaar. Speciale aandacht krijgen boerderijen die nog in agrarisch gebruik zijn. Geïnteresseerden kunnen van 18 tot en met 25 september een subsidieaanvraag indienen bij de provincie.

Mooier Fryslân

De provincie heeft als ambitie om Fryslân nog mooier te maken. Daarom wil ze graag helpen met het restaureren en het geven van een nieuwe bestemming aan monumenten. Op deze manier blijven ze in gebruik en toegankelijk voor een breed publiek.

Boerderijen in agrarisch gebruik

Uit onderzoek blijkt dat van de rijksmonumenten, binnen de categorie boerderijen in agrarisch gebruik, de grootste restauratieopgave ligt. Nieuw in de regeling is daarom dat er een budget voor deze categorie is gereserveerd. Daarnaast zijn er budgetten voor plannen die zowel in 2015 als 2016 na loting zijn afgewezen. Maar ook voor het onderhoud aan molens en het maken van een restauratieplan.

Restauratie en herbestemming

Een subsidie voor restauratie zonder herbestemming is alleen beschikbaar voor rijks- en gemeentelijke monumenten. Het kan ook gaan om groene monumenten zoals landgoederen. Herbestemming wordt gestimuleerd. Subsidie voor restauratie mét herbestemming is naast rijks- en gemeentelijke monumenten ook beschikbaar voor karakteristieke bouwwerken. Voor de restauratie en herbestemming van gemeentelijke monumenten en karakteristieke bouwwerken kunnen aanvragers ook een laagrentende lening aanvragen bij het Cultuurfonds voor Monumenten Fryslân.

Slechte staat

Bij een restauratieplan zonder herbestemming moet er voor het monument sprake zijn van urgentie. Dat wil zeggen dat uit een inspectierapport moet blijken dat het in matige of slechte staat verkeert. Verder is de subsidie niet bedoeld voor panden die oorspronkelijk zijn gebouwd als woning. Hiervoor kunnen aanvragers wel laagrentende leningen aanvragen bij het Nationaal Restauratiefonds.

Meer informatie: www.fryslan.frl/monumenten.

Bellen