Home > Inwoners > Nieuws > Trossen los voor Young Solar Challenge

Trossen los voor Young Solar Challenge (09-05-2019)

Dit item is verlopen op 09-06-2019.

Zaterdag 11 mei 2019 is het zo ver. De zonneboten van de Young Solar Challenge zullen hun eerste wedstrijd varen in de grachten van Harlingen. Er wordt nog hard gewerkt om alle zonneboten op tijd klaar te krijgen voor de eerste race van dit seizoen.

28 zonneboten worden aan de start verwacht zaterdag. Om 10:30 uur geeft wethouder Hein Kuiken het startschot voor het eerste wedstrijdonderdeel, de Time Trial. Voordat de boten daadwerkelijk van start gaan moet een van de teamleden eerst nog een hardlooproute van 1 kilometer afleggen. De boten varen zo’n 10 kilometer tijdens dit onderdeel.

Een spectaculair gezicht

Vanaf 14:00 uur wordt er vanaf het Davidsdokje richting de Fabrieksstraat gesprint met de zonneboten. Een spectaculair gezicht. Bij de Fabrieksstraat kunt u de hele dag genieten van een heerlijk bakje koffie terwijl u naar de races kijkt. Een speaker zal gedurende de dag alle wedstrijden aan elkaar praten en ook meer vertellen over de deelnemende teams.

De deelnemers zullen al vanaf vrijdag in Harlingen te vinden zijn met hun zonneboot. Op vrijdag worden zij technisch gekeurd bij de Maritieme Academie in Harlingen. Alle deelnemers overnachten hier intern, een aangename mogelijkheid nu het nog niet al te warm is buiten. De race wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente Harlingen. Maar ook Port of Harlingen verleent haar medewerking zaterdag om alles in goede banen te leiden op het water.

Jaarlijks terugkerend evenement

De Young Solar Challenge is een jaarlijks terugkerend evenement dat bestaat uit verschillende races tussen middelbare scholieren met zelfgebouwde zonneboten. Het team wat de verschillende wedstrijdonderdelen als beste heeft gevaren wint en het team wat uiteindelijk van alle races het beste vaart wordt Nederlands Kampioen. Vorig jaar is de ploeg van de Maritieme Academie als tweede geëindigd in de competitie en natuurlijk is een evenaring of verbetering dit jaar het doel! Naast de Maritieme Academie doet ook RSG Simon Vestdijk mee, zij werden in 2016 Nederlands Kampioen.

De Young Solar Challenge is een uniek project waar leerlingen tussen de 14 en 17 jaar op een leuke manier in contact komen met de techniek. Elk team bouwt hetzelfde ontwerp zonneboot. Via zogenaamde junior classes op een hogeschool worden zij voorbereid op het bouwen maar ook het organiseren van zo’n project en tips voor het racen. Naast techniek krijgen de leerlingen ook te maken met onder andere communicatie, sponsoring en teamwork.