Home > Inwoners > Nieuws > Uitspraak Raad van State bestemmingsplan Willemshaven

Uitspraak Raad van State bestemmingsplan Willemshaven (09-08-2017)

De Raad van State heeft op 9 augustus 2017 uitspraak gedaan inzake het beroep van Rederij Wadden Transport tegen het bestemmingsplan Harlingen – Willemshaven. De Raad van State stelt dat de gemeente voor wat betreft de jachthaven voor onvoldoende onderbouwing heeft gezorgd en vernietigt een klein deel van het bestemmingsplan.

Uitspraak Raad van State

De Raad van State heeft een klein deel van het besluit inzake het bestemmingsplan Harlingen – Willemshaven vernietigt. Alleen de functieaanduiding “specifieke vorm van water – jachthaven” is doorgehaald. Daarmee houdt het betreffende deel van de Willemshaven de bestemming water maar kan er geen jachthaven gerealiseerd worden. De Raad van State stelt dat de behoefte van de jachthaven onvoldoende is onderbouwd. Ook wordt aangegeven dat onvoldoende zichtbaar is gemaakt wat de verplaatsing van Rederij Wadden Transport aan kosten met zich mee zou brengen. Het besluit over het mogelijk maken van een jachthaven is dan ook, aldus de Raad van State, niet zorgvuldig voorbereid.

Het overgrote deel van het bestemmingsplan met betrekking tot de toeristisch activiteiten, multifunctionele steiger, bedrijvigheid, waterkering en verkeer is verder in stand gebleven. Met dit bestemmingsplan kan dan ook verder gewerkt worden aan de toeristische ontwikkeling van de Willemshaven.

Reactie gemeente

Wethouder Maria le Roy is teleurgesteld. “Met het vaststellen van het bestemmingsplan is beoogd om de ontwikkeling in de Willemshaven een nieuwe stimulans te geven. De eerste resultaten zijn buiten dan ook zichtbaar. Het Entrepotgebouw is gerestaureerd, het openbare gebied heeft een opknapbeurt gehad, in de loodsen komen weer activiteiten, de multifunctionele steiger wordt gerealiseerd en er kan gebouwd worden zoals bijvoorbeeld een nieuw sanitair gebouw."

"Met de voorliggende uitspraak zal eerst geen uitvoering kunnen worden gegeven aan het inrichten van een deel van de bestaande haven tot jachthaven. Wij zijn hier teleurgesteld over. Ondanks een uitgebreide motivering van de noodzaak van de jachthaven, mede ondersteund door een verkregen ontheffing van de minister van het Besluit Algemene Regels Ruimtelijke Ordening, zullen wij de noodzaak van een jachthaven nader moeten onderbouwen willen wij hier alsnog uitvoering aan geven. Op dit punt gaan wij de komende tijd met de gemeenteraad in gesprek”.

Bellen
ma t/m do 8:30 - 16:30 uur,