Henry Drost heeft donderdag 11 november 2021 aan boord van Zeesleepboot de Holland een Koninklijke Onderscheiding gekregen. Hij is benoemd als Lid in de orde van Oranje Nassau. Dat gebeurde na de presentatie van ‘zijn’ nieuwste boek, ‘Holland, 100 jaar Terschellinger Zeesleepboot historie’.

Henry Drost (79) kreeg het lintje voor het op de kaart zetten van Harlingen en de passie en het enthousiasme waarmee hij dat nog altijd doet. Hij gaat niet zonder camera de deur uit. Hij maakte op zijn zestiende de eerste foto’s voor de Harlinger Courant. Ruim zestig jaar later heeft de voormalige directeur van Flevodruk Harlingen en uitgever van de Harlinger Courant een gigantisch fotoarchief, met vooral foto’s van Harlingen. Henry heeft alle negatieven uit het verleden gedigitaliseerd. De uren die hier in zijn gestoken zijn niet te tellen. Sinds Henry met pensioen is, heeft hij niet stilgezeten. Zijn dagen worden nog steeds bijna volledig gevuld met fotografie in en rondom Harlingen en de publicatie van diverse boeken, veelal over Harlingen. Zijn fotoarchief is een waardevolle bron waar bijvoorbeeld Vereniging Oud Harlingen, Centraal Comité 1945, Stichting Zeesleepboot de Holland, Rederij Doeksen, Zeevaartschool Terschelling, Vlieland Magazine en uiteraard de Harlinger Courant uit putten.

Henry werkte belangeloos mee aan bijvoorbeeld het boek ‘75 jaar vrijheid’ van Centraal Comité 1945. Hij werkte ook als vrijwilliger mee aan meer dan vijftig nummers van ‘Cornelis Douwes’; het tijdschrift van de Vereniging Oud-leerlingen der Zeevaartschool Terschelling. En al meer dan dertig jaar verzorgt Henry de vormgeving van Vlieland Magazine, het tijdschrift van Jan ‘van Vlieland’ Houter. “Henry doet dat allemaal in stilte en werkt eigenlijk als promotor geheel gratis in de schaduw”, aldus Houter.

Het nieuwe boek over de Holland is samengesteld door Henry, met behulp van vele andere vrijwilligers die de Holland in de vaart houden. Het boek was een cadeautje voor het 70-jarig jubileum van de legendarische zeesleper. De eerste exemplaren waren voor oud-kapitein Klaas van der Wielen (94 jaar), de huidige kapitein Luut Bolt en burgemeester Ina Sjerps.

Na de overhandiging van de boeken, verraste burgemeester Ina Sjerps, Henry Drost met een Koninklijke Onderscheiding. In verband met de huidige richtlijnen van het RIVM is het opspelden van de onderscheiding gedaan door dochter Norma Drost. Hij was even sprakeloos, maar herpakte zichzelf snel en zei tegen burgemeester Sjerps: “U moet de Koning en Koningin maar hartelijk bedanken. Het is een goed idee om ze uit te nodigen op de Holland! Voormalig Koningin Juliana en Prins Bernhard zijn destijds aan boord geweest en voormalig Koningin Beatrix ook.”

 

Op de foto Maria van Sterkenburg en Henry Drost, de foto is gemaakt door Joachim de Ruijter.