Dit meesterwerk van wereldberoemd kunstenaar Frank Stella is niet te missen; zijn uitbundige en indrukwekkende vormen trekken al van grote afstand de aandacht. Bovendien is dit unieke kunstwerk in Harlingen verlicht op basis van het getij. De invloed van eb en vloed is namelijk gevisualiseerd op het enorme sculptuur. Met de plaatsing van de Broken Jug is Harlingen, Noordwest Friesland en de provincie Friesland een nieuwe landmark rijker. 

Over Frank Stella

De Amerikaanse kunstenaar Frank Stella staat bekend om zijn minimalistische schilderijen en driedimensionale werken. Hij slaagde erin om zijn vorige exposities te tentoonstellen in het Museum of Modern Art in New York, maar ook in Europa én Azië. Daarnaast ontving hij in 2009 de National Medal of Arts door de destijds gekozen president Barack Obama. Het wordt gezien als een belangrijk, toonangevend kunstenaar. Zijn kunstwerken (waar de Broken Jug er één van is) worden op diverse plekken in de wereld ten toon gesteld, zoals in Toronto, Los Angeles en Singapore. In 2019 was Frank Stella samen met de toenamlige burgermeester van Harlingen, Roel Sluiter, op locatiebezoek in Harlingen. Toen wist hij zeker dat Harlingen, daar waar land en zee elkaar ontmoeten, een mooie locatie zou zijn voor zijn kunstwerk.

Verlichting in Broken Jug op basis van het getij
Verlichting in Broken Jug op basis van het getij ©Joachim de Ruijter

Broken Jug

Frank Stella heeft veel tijd en passie toegewijd aan het vervaardigen van de Broken Jug. Om de Broken Jug te maken, heeft de kunstenaar metalen materialen gebruikt om uiteindelijk een sculptuur te kunnen creeëren van maar liefst veertien meter hoog en 45 ton zwaar. Aanvankelijk zou het kunstwerk geplaatst worden naast een stadion in Miami, maar het enthousiasme ontbrak daar. Na een poging om hem in het Franse stadje Cherbourg te plaatsen, dat uiteindelijk stuk liep op hoge kosten, zou het kunstwerk via Harlingen terug naar Amerika worden gestuurd. In onze havenstad werd hij nog tot in de details gepolijst, maar na de inzet van Joop Mulder veranderde alles.