Gedachtenschenker Suzanne Buis heeft CatchFish bedacht en Berend Wijers, Fred Boon en Marina Pronk (samen CAKtwo) hebben het kunstwerk gerealiseerd. Met als bijschrift “CatchFish heeft zijn buik vol van plastic soep” geeft het kunstwerk weer hoe zwerfafval in de natuur terechtkomt. Met deze boodschap reist CatchFish door Nederland.

De vis gevuld met petflessen

Door middel van gerichte vulacties, in samenwerking met scholen of andere initiatieven, wordt de vis gevuld met petflessen. Hierdoor blijft de boodschap helder en dient de vis niet als veredelde vuilnisbak. Wanneer de vis vol is, worden de flessen ingewisseld voor statiegeld. De opbrengsten hiervan worden aan het WNF gedoneerd. Wethouder cultuur, Erik de Groot, geeft aan: “Dit kunstwerk past heel goed op deze locatie. Ik ben heel blij dat Harlingen dit jaar de thuishaven van deze vis mag zijn. Sterker nog, ik zou hem hier graag langer houden.”.

'Schoonste stad aan het Wad’

Vanaf 20 april is het metershoge kunstwerk een aanwinst voor de haven van Harlingen. De gemeente wil binnen vijf jaar van Harlingen de ‘Schoonste stad aan het Wad’ maken. Wethouder Harry Boon heeft de aanpak van zwerfafval in zijn portefeuille. De heer Boon: “Met het project ‘Schoonste Stad aan het Wad’ zetten we ons in voor minder zwerfafval, op land en in het water. De CatchFish maakt heel zichtbaar waarom dit zo belangrijk is. Ze herinnert ons eraan om niet achteloos afval in de openbare ruimte achter te laten. Zwerfafval dus. We voorkomen daarmee dat het uiteindelijk in zee belandt. Zo houden we Harlingen schoon en dragen bij aan vermindering van de plastic soep in de oceanen!”