De Harlinger Open Monumentendag was dit jaar een veilige openluchtversie. Tien gidsen stonden her en der in de binnenstad met verhalen klaar. Bezoekers konden bovendien met hun telefoon langs meer dan 70 QR-bordjes, die elk een verhaaltje en foto's over onze historie prijsgaven. Op de foto: stadsgidsen Willem Visser (links) en Dirk Hoekstra.

Overbuurvrouw wist het niet

Wie zaterdag op pad ging las, hoorde en zag de meest uiteenlopende wetenswaardigheden. Bij de roomse kerk bijvoorbeeld waarom het daar zo eigenaardig rook, en in de Dokstraat wat de Schotse stoomrederij George Gibson te maken heeft met de dokterspraktijk op de Willemskade. Zo kwam je ook te weten hoe de Prinsensteeg aan zijn naam is gekomen en waarom Nieuwstraat 6 zo'n uniek pand is. De overbuurvrouw wist het niet: "Dat huuske? Wat i'daar met dan?"

Bordjes blijven hangen

Het waren zaterdag vooral bezoekers van buiten de stadsgrenzen, die in Harlingen op ontdekking gingen. Maar eigen inwoners kunnen alle dagen nog met hun smartphone op pad, want de bordjes blijven hangen bij de muurschilderingen, Struikelstenen, in stegen en bij maritiem erfgoed.

Open Monumentendag wordt georganiseerd door gemeente Harlingen, in samenwerking met de Tourist Info, de Stadsgidsen Harlingen en de vereniging Oud Harlingen.

Op Harlingen Welkom aan Zee vindt u meer wat er zoal te doen is in gemeente Harlingen. 

Met de qr code haal je de historische informatie op van betreffende pand.