Ter ere van de 75e verjaardag van de Verenigde Naties (VN) op 24 oktober aanstaande organiseert de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) samen met gemeenten en provincies op veel plaatsen in Nederland bijzondere activiteiten.

Nederland kleurt VN-blauw

Op markante plekken worden vanaf 19 oktober aanstaande dagelijks historische gebouwen, standbeelden, pleinen en fonteinen uitgelicht in VN-blauw. Dit gebeurt in tientallen gemeenten in heel Nederland. Op 17 oktober wordt Slot Loevenstein in de Gemeente Zaltbommel als eerste aangelicht. Op 18 oktober volgt de St Jans-Kathedraal in ’s Hertogenbosch. Vanaf 19 tot en met 24 oktober gaan gemeenten en provincies hun gebouwen en objecten VN blauw uitlichten. Ook het stadhuis van Harlingen zal vanaf de avond van 19 tot en met 23 oktober gekleurd zijn in VN-blauw.

Tijdens een bijzondere VN75 estafette week wordt aandacht gevraagd voor vrede en vrijheid en voor het werk van de VN. Elke dag bespreken we tijdens een afwisselend programma de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (de SDG’s), waaraan alle landen inclusief Nederland zich hebben verbonden. De SDG’s zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Gemeenten en Provincies dragen enthousiast bij aan dit bijzondere project. Ook werkt de NVVN actief samen met onder meer Comité 4 en 5 mei, het Humanity House in Den Haag en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees meer in de bijlage.

Bron: Nederlandse vereniging verenigde naties