Parkeren kan in de gemeente Harlingen op veel verschillende locaties. Vanaf 1 januari 2023 geldt een nieuw parkeerbeleid. Hierdoor is het parkeren eenvoudiger en wordt de parkeerdruk in de binnenstad verlaagd, onder andere omdat er minder dagbezoekers van de eilanden in de binnenstad parkeren.

De parkeerautomaten worden vervangen door digitale automaten en het kenteken-parkeren wordt ingevoerd. Tarieven worden aangepast na vier uren, dagkaarten vervangen de kraskaarten en het betaald parkeren wordt verlengd.

 

Aanpassingen in parkeerautomaten en kenteken-parkeren

De huidige parkeerautomaten worden omgebouwd naar digitale automaten vanaf januari tot en met maart 2023. Hierdoor kunt u met een pinpas betalen in plaats van (gepast) contant geld. Verder kunt u parkeren met uw kenteken: kenteken-parkeren. U parkeert uw auto en geeft uw kenteken in bij de parkeerautomaat; een kaartje is niet meer nodig. Daarnaast kunt u nog steeds gebruik maken van het belparkeren (parkeergeld betalen met de mobiele telefoon via partijen als Yellowbrick, Parkmobile. Bekijk hier alle aanbieders).

Dagkaart vervangt kraskaart

Alle kraskaarten, dus ook de toeristenkraskaarten, komen te vervallen. Daarvoor in de plaats komt een dagkaart die gekocht kan worden bij de nieuwe parkeerautomaten of via het belparkeren. Dit betekent dat de kraskaarten vanaf januari 2023 niet meer verkrijgbaar zijn in het gemeentehuis.

Let op! Alle kraskaarten zijn tot 1 mei 2023 nog te gebruiken. Ongebruikte kraskaarten kunt u inleveren tot 1 januari 2024 in het gemeentehuis. Dit geldt dus zowel voor de vroegere kraskaarten voor bezoek van bewoners (verkrijgbaar geweest tot 1 januari 2022) als voor de toeristenkraskaart.

Betaald parkeren tot 20:00 uur

Betaald parkeren wordt van 17:00 uur verlengd naar 20:00 uur. Na 20:00 uur is betalen niet nodig.  De voornaamste reden om deze maatregel in te voeren is om het parkeren van de bezoekers van de eilanden te ontmoedigen om langdurig in de binnenstad te parkeren.

Parkeertarieven hoger na bepaalde parkeerduur

De maximale parkeerduur van vier uur parkeren geldt niet meer. In plaats daarvan zijn de parkeertarieven de eerste vier uur lang gelijk gehouden, waarna deze hoger worden. Dit geldt voor de gebieden in de binnenstad, de Voorstraat en de Waddenpromenade, maar ook voor de Schil (Spoorstraat, Nieuwe Willemshaven en Nieuwe Vissershaven) en het Vignetgebied!

In de binnenstad was het tarief voor de eerste vier uren € 1,10 per uur. Dit blijft zo, maar vanaf het vijfde uur wordt dit verhoogd naar € 2,00 per uur. Het maximale dagtarief (dagkaart) wordt  € 15,00.

Het schilgebied (Parkeerterrein Spoorstraat, Nieuwe Willemshaven en Nieuwe Vissershaven) had een tarief van € 0,35 per uur, dit blijft gelijk voor de eerste acht uren parkeertijd. Vanaf het negende uur wordt dit tarief € 2,50 per uur. Een dagkaart komt hier op € 10,00.

Het vignetgebied had een tarief van € 0,25 per uur voor de eerste acht uren. Dit blijft zo, maar vanaf het negende uur wordt dit € 2,50 per uur. Een dagkaart kost hier € 7,50.

Aantal uren voor bezoekersvergunning ruimer

We kennen in Harlingen de zogenaamde bezoekersvergunning. Bewoners melden in een app het kenteken van hun bezoek aan om te parkeren. Dit was de afgelopen jaren 16 uur per week. Vanaf 1 januari 2023 mag men 20 uur per week een bezoeker laten parkeren.

Tijdens evenementen parkeren

Tijdens evenementen als Vlootdag, Zoutsloter Kerstmarkt, straatfestival en de zaterdag van de Visserijdagen was het altijd gratis parkeren. Dit blijft zo in 2023.

Legenda parkeren Harlingen