Door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is aan de heer Tjebbe Tammes ( 37 jaar) een oorkonde toegekend. Hij heeft geen seconde getwijfeld om, na de constatering van de omgeslagen vissersbootjes, direct uit te varen en hulp te bieden. De uitreiking door burgemeester Roel Sluiter heeft plaatsgevonden op vrijdag 23 april 2021 om 11.00 uur op het stadhuis van Harlingen. 

Reddingsactie Haven van Tema – Ghana 8 juli 2019

Tjebbe Tammes was aan het werk op de Multicat Odin en bezig met demobilisatie van baggerwerkzaamheden in de haven van Tema, Ghana. Het weer sloeg om met veel regen, zeer harde wind met uitschieters van 50 tot 55 knopen. De werkzaamheden moesten door het slechte weer gestaakt worden. De pijpenbak die op 4 ankers lag ging aan de haal, waarbij 1 anker afbrak door de harde wind. De Odin lag Standby met een sleepdraad om waar nodig te kunnen inspringen. Vanuit de stuurhut waren de golven te zien die vanuit de Atlantische Oceaan op en over de pier sloegen. Er werd een vissersbootje gezien waarop 3 lokale vissermannen zaten. Deze werd volledig overvallen door het slechte weer. Op dat moment riep de schipper van de bak de Odin op dat ze de vissersbootjes verderop bij de pier niet meer zagen. Dat was het moment voor Tjebbe om te besluiten gelijk uit te varen. Bij het uitvaren waren de eerste drie man al te zien die in de zee dreven. Deze mannen waren tot de havenmond gezwommen en volledig uitgeput. De dekbemanning hebben de reddingsboeien gereed gemaakt en konden deze drie man aan boord trekken. Dit ging redelijk doordat ze deels nog achter de pier lagen.

3 vissersmannen aan boord getrokken

Buiten de haven was het zeer slecht, maar toch ging Tjebbe door. Alle spullen vlogen door de stuurhut en schuin stekend bij de zeeën op voeren ze parallel aan de pier waar nog een omgeslagen boot werd gezien. Tjebbe benaderde deze boot en met man en macht werden er weer 3 vissermannen aan boord getrokken. Daarna gingen ze door naar het laatste vissersbootje dat met drie man erin op een ankertje vlak voor de pier lag. Tjebbe begon achteruit te naderen bij de boot, toen een grote golf de boot omsloeg. Twee van de drie mannen zwommen naar de Odin toe en konden aan boord getrokken worden, maar de derde jonge man bleef op de onderkant zitten. Ze naderden tot dichtbij de pier en gooiden een reddingboei met een lang touw eraan uit waarna ze ook deze jonge man aan boord hebben kunnen halen. De 9 vissermannen kregen in de kombuis droge kleding aangereikt en eten en drinken. Aan wal zijn ze door een lokale ambulance naar het ziekenhuis gebracht ter controle.

Nog nooit eerder meegemaakt

Tjebbe vaart minstens 15 jaar op een Multicat en is daarmee op veel verscheidene projecten wereldwijd werkzaam geweest. De gebeurtenis in Tema is uniek, dit heeft hij nooit eerder meegemaakt. De aandacht die daarna vanuit de KNRM en de media is ontstaan was onwerkelijk voor Tjebbe. Voor hem is het de normaalste zaak om een medemens in nood hulp te bieden. Ook buiten het (vrijwilligers)werk staat hij altijd klaar voor een ander om te helpen. Voor de overige bemanning aan boord van de Odin was het een overweldigende ervaring, gezien zij nog nooit in zo`n reddende situatie hebben gezeten. Door de ervaring, professionaliteit en het positieve karakter van Tjebbe heeft hij zijn bemanning goed door de actie heen geloodst en kunnen de 9 vissermannen in goede gezondheid het verhaal navertellen.

Burgemeester Sluiter overhandigt Tjebbe Tammes de oorkonde. (foto Jan Hoogland)
Burgemeester Sluiter overhandigd Tjebbe Tammes de oorkonde. (foto: Jan Hoogland)