De komende maanden staan er diverse werkzaamheden gepland op de Winamerdyk. De weg wordt aangepaktde brug Reatille wordt vervangen en er is een kapvergunning aangevraagd voor de populieren. We nodigen u graag uit voor de inloopbijeenkomst in dorpshuis “De Bijekoer”. Komende maandag, 22 november, bent u van harte welkom tussen 16:00 en 17:30 uur. In verband met de corona-regels is het verplicht om een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand te houden.

Aanpak Winamerdyk

Samen met het dorp Wijnaldum is een plan opgesteld om de Winamerdyk opnieuw in te richten. Dit wordt gedaan om de verkeersveiligheid te vergroten, Ook wordt de brug Reatille vervangen. Deze werkzaamheden starten in het nieuwe jaar. Onderdeel van de herinrichting van de Winamerdyk is het kappen van de populieren en het aanplanten van nieuwe bomen. De kapwerkzaamheden starten in december 2021. 

Kappen populieren Winamerdyk voor veiligheid weggebruikers

Gemeente Harlingen heeft een kapvergunning aangevraagd voor het kappen van de populieren langs de Winamerdyk. Binnenkort starten we met de renovatie van de Winamerdyk. De populieren worden gekapt en vervangen door nieuwe bomen. Deze nieuwe bomen worden verder uit de wegkant geplant, zodat ze meer ruimte hebben om te groeien.

Het kappen wordt gedaan voor de veiligheid van de weggebruikers. Niet alle populieren zijn gezond en sommige zijn hol vanbinnen. Ook zitten er gebroken takken aan de bomen door de laatste storm. De ongezonde bomen en gebroken takken leveren geen direct gevaar op. Normaal gesproken zouden deze bomen en takken tijdens de snoeiwerkzaamheden in de winter verwijderd worden.

Eigenschappen van populieren

Populieren groeien snel en hebben heel zacht hout. Ze worden slap en kwetsbaar wanneer ze ouder worden. Hierdoor breken er gemakkelijk grote takken af, zeker bij harde wind. Dit komt doordat de lengtegroei van de takken sneller is dan de sterkte van de takken. Hierdoor kunnen er spontaan grote takken afbreken en wordt de boom gevaarlijk voor het verkeer. Dit komt al vaak voor op een leeftijd vanaf 35/40 jaar. Dit is aan de buitenkant vaak niet te zien. Op het oog is de boom nog gezond en vitaal.

Grote tak Bolswardervaart Balkland
Grote afgebroken tak bij Bolswardervaart Balkland

Alternatief was flink terugsnoeien

De populieren in Wijnaldum zijn op leeftijd getaxeerd rond 1960-1970 en zijn nu ongeveer 50-60 jaar oud. Doordat de bomen groot zijn, waaien er nu ook al takken uit de bomen bij harde wind. Het risico op ongevallen neemt dan ook zeker toe.

 

Een alternatief voor kappen was het flink terugsnoeien van de populieren. Dit wordt ook wel  kandelaberen genoemd, omdat de boom uiteindelijk de vorm van een kandelaar krijgt. Nadelen van deze methode zijn:

  • Iedere 5 jaar moeten deze bomen opnieuw worden gesnoeid.
  • Er breken versneld takken uit bij harde wind (het gevaar van vermindering is tijdelijk).
  • Hoge kosten in onderhoud.
  • De oorspronkelijke vorm van de boom gaat weg.