Versie: 15 juni 2022
Gemeente Harlingen, team communicatie

Inleiding

Van 14 tot en met 17 juli 2022 is Harlingen voor de derde keer gasthaven voor de Tall Ships Races. Naar verwachting komen er ongeveer 300.000 bezoekers tijdens deze vier dagen.

Groot evenement geeft altijd overlast

Een evenement van deze orde van grootte geeft logischerwijs overlast voor de inwoners van de gemeente. Dit vraagt om aanpassingen van iedere betrokkene. Wij begrijpen dat dit erg vervelend kan zijn. Samen met u en Stichting Tall Ships Races Harlingen proberen wij deze overlast zoveel mogelijk te beperken.

Ondersteunen

Om u te ondersteunen hebben wij een overzicht van veel gestelde vragen samengesteld.
U kunt hierin per groep de antwoorden voor inwoners en ondernemers lezen.

Heeft u een andere vraag? Dan kunt u ons benaderen via het gemeenteloket via telefoonnummer 14 0517.

Toegangs- en parkeerbewijzen

Vanwege de veiligheid is een deel van de binnenstad afgesloten voor verkeer. Dit geldt alleen tussen 9 uur ’s morgens en 23 uur ’s avonds. Buiten die tijden om, is ook dit deel open voor verkeer.

Bezoekers worden naar tijdelijk ingerichte parkeerterreinen buiten Harlingen geleid. Alle parkeerterreinen direct rondom de binnenstad, zijn deze dagen alleen toegankelijk met een speciaal parkeerbewijs. Laden, lossen en bevoorrading van winkels en horeca kan de gehele dag door, maar we verzoeken u om dit voor 9 uur ’s morgens te doen.

1. Algemeen

1.1 Evenementinformatie

1.1.1 Hoe ziet het programma van de Tall Ships Races eruit?

Het programma is al deels bekendgemaakt en wordt elke week aangevuld. Het gehele programma is vanaf begin juli beschikbaar op www.harlingensail.com(externe link)

1.1.2 Is het evenemententerrein rolstoel toegankelijk?

Het terrein is rolstoel toegankelijk. De schepen zijn helaas niet rolstoel toegankelijk.

1.1.3 Moet ik entree betalen voor het evenement?

Nee! Het evenement is gratis toegankelijk.

1.1.4 Hoe kan ik op de hoogte blijven van alles?

Hou de website en socials van Stichting Harlingen Sail en gemeente Harlingen in de gaten.

1.1.5 Mag ik met een drone filmen?

Wegens veiligheidsomstandigheden, regels en wetten mag u niet filmen met een drone.

1.1.6 Rijden de bussen en treinen volgens dienstregeling?

Nee, het openbaar vervoer rijdt niet volgens de normale dienstregeling. Voor informatie over de dienstregeling kunt u de site(externe link) of app van 9292 raadplegen.

1.2 Afzettingen

1.2.1 Welke wegen worden er voor het evenement afgezet?

Het evenemententerrein (Nieuwe Willemshaven) is tijdens het evenement afgezet.

1.2.2 Welke afsluitingen zijn er tijdens het evenement?

Het Havenkwartier, een stukje van de Zuiderhaven stadszijde en Prinsenstraat, het winkelerf (Voorstraat, Simon Stijlstraat, St Jacobstraat, Vismarkt, Kleine Bredeplaats, Grote Bredeplaats), de Rommelhaven (ZZ) en Noordijs (WZ) zijn tussen 9.00 – 23.00 uur beperkt toegankelijk. De rest van de Binnenstad is voor bewoners gewoon toegankelijk (voor bezoekers niet!). Uitrijden is altijd mogelijk. Lees ook de informatie over de toegangs- en parkeerbewijzen en bekijk de kaart in paragraaf 1.4.

1.2.3 Welke afsluitingen zijn er tijdens de afbouw van het evenement?

Tijdens de op- en afbouw is de Willemshaven beperkt toegankelijk.

1.2.4 Moet ik kunnen aantonen dat ik in Harlingen woon als ik de stad in wil komen?

Tussen 9 uur ’s morgens en 23 uur ’s avonds is de binnenstad beperkt toegankelijk. Buiten die tijden kunt u vrij inrijden. Uitrijden is altijd toegestaan. Tussen 9.00 – 23.00 uur heeft u een speciaal toegangsbewijs (voor bewoners van de Binnenstad te verkrijgen) nodig om het oostelijk deel van de Binnenstad binnen te kunnen rijden. Daarnaast kunnen bewoners van de Binnenstad voor de Kanaalweg 14 een parkeerbewijs krijgen.

1.2.5 Kan ik nog met de auto naar het werk?

Dat hangt af van de soort vergunning dat u heeft om te parkeren.

1.2.5.1 Werknemersvergunning A

We verzoeken u om deze dagen zo veel mogelijk thuis te werken in verband met de verwachte verkeersdrukte. Vanwege de veiligheid is een deel van de binnenstad afgesloten voor verkeer. Dit geldt alleen tussen 9 uur ’s morgens en 23 uur ’s avonds. Buiten die tijden om, is ook dit deel open voor verkeer. We vragen u voor 9 uur ’s morgens te parkeren. Lukt dat door uw werktijden niet, neem dan contact op via communicatie@harlingen.nl. De Havenweg en de Zuiderhaven (zeezijde) zijn tijdens het evenement niet beschikbaar voor u om te parkeren.

1.2.5.2 Werknemersvergunning B

De parkeerterreinen waar u vanwege uw parkeervergunning werknemers B normaliter gebruik van kunt maken, zijn deze dagen niet toegankelijk. Het gaat dan om de Spoorstraat, Nieuwe Willemshaven en Nieuwe Vissershaven. U kunt wel parkeren in het vignetgebied, buiten de binnenstad. Daarnaast mag u een parkeerbewijs ophalen voor het speciaal voor dit evenement ingerichte parkeerterrein aan de Kanaalweg 14.Dit parkeerbewijs kunt u op dinsdag 28 of donderdag 30 juni tussen 17 en 19 uur ophalen bij het kantoor van de Tall Ships Races aan de Nieuwe Willemshaven 5. Kunt u op die momenten niet, mail dan naar communicatie@harlingen.nl.

1.2.5.3 Bedrijvenvergunning

Heeft u een dienstenvergunning die niet op kenteken is afgegeven (in de vorm van een papieren kaart)? Dan is daarmee de Binnenstad voor het grootste deel toegankelijk. Heeft u een dienstenvergunning op kenteken? Dan kunnen de verkeersregelaars u niet herkennen en heeft u een toegangsbewijs Binnenstad nodig. Dit toegangsbewijs kunt u op dinsdag 28 of donderdag 30 juni tussen 17 en 19 uur ophalen bij het kantoor van de Tall Ships Races aan de Nieuwe Willemshaven 5. Kunt u op die momenten niet, mail dan naar communicatie@harlingen.nl.

1.2.5.4 Dienstenvergunning

Heeft u een dienstenvergunning die niet op kenteken is afgegeven (in de vorm van een papieren kaart)? Dan is daarmee de Binnenstad voor het grootste deel toegankelijk. Heeft u een dienstenvergunning op kenteken? Dan kunnen de verkeersregelaars u niet herkennen en heeft u een toegangsbewijs Binnenstad nodig. Dit toegangsbewijs kunt u op dinsdag 28 of donderdag 30 juni tussen 17 en 19 uur ophalen bij het kantoor van de Tall Ships Races aan de Nieuwe Willemshaven 5. Kunt u op die momenten niet, mail dan naar communicatie@harlingen.nl.

1.2.6 Ik moet voor mijn werk vaak bij mensen op bezoek, kan dit tijdens het evenement?

Voertuigen met een zogenaamde Dienstenvergunning (bijvoorbeeld artsen, wijkverpleging, wijkzorg etc) of een Bedrijfsvergunning (bijvoorbeeld aannemers, installateurs etc) krijgen toegang en kunnen gewoon werken in de binnenstad. Zie paragraaf 1.2.3 (bedrijvenvergunning) en paragraaf 1.2.5.4 (Dienstenvergunning).

1.3 Klachten en vragen

1.3.1 Waar kan ik naar toe bellen als ik vragen of klachten heb tijdens het evenement?

U kunt contact opnemen met het gemeenteloket via telefoonnummer 14 0517 of mailen naar communicatie@harlingen.nl.

1.4 Toegangs- en parkeerbewijzen

1.4.1 Welke toegangs- en parkeerbewijzen zijn er?

Er zijn twee soorten toegangsbewijzen: het toegangsbewijs Binnenstad en het toegangsbewijs All Area. Daarnaast zijn er drie soorten parkeerbewijzen: parkeerbewijs Kanaalweg, parkeerbewijs Crew en parkeerbewijs VIP.

1.4.2 Voor welke gebieden gelden de toegangs- en parkeerbewijzen?

Op de onderstaande kaart staan de verschillende toegangs- en parkeerbewijzen aangegeven en voor welk gebied ze gelden. In paragraaf 1.4.2.1 tot en met 1.4.2.5 staat het verder uitgelegd.

Kaart toegansbewijzen en parkeerbewijzen

1.4.2.1 Toegangsbewijs Binnenstad

Vanwege de veiligheid blijft een deel van de binnenstad afgesloten voor verkeer. Dit geldt alleen tussen 9 uur ’s morgens en 23 uur ’s avonds. Buiten die tijden om is ook dit deel open voor verkeer.Het toegangsbewijs Binnenstad geeft toegang tot het donkergroen gearceerde deel op de kaart. Dit bewijs geeft bewoners van de binnenstad toegang tot het grootste deel van de binnenstad. Let op: één toegangsbewijs per adres. Heeft u meerdere auto’s en/of meerdere parkeervergunningen op uw adres staan? Dan kunt u voor de overige vergunningen een parkeerbewijs Kanaalweg ophalen.

Ook als u een bedrijvenvergunning (zie paragraaf 1.2.5.3) of dienstenvergunning (zie paragraaf 1.2.5.4) heeft, kunt u dit toegangsbewijs aanvragen. Heeft u een werknemersvergunning A en wilt u tijdens het evenement in de binnenstad parkeren? Kijk dan bij paragraaf 1.2.5.1.

1.4.2.2 Parkeerbewijs Kanaalweg

Dit bewijs geeft toegang tot het parkeerterrein aan de Kanaalweg 14 (rood gekleurd op de kaart). Dit parkeerbewijs is voor de bewoners van de binnenstad, die geen toegangsbewijs Binnenstad hebben (in geval van bijvoorbeeld een tweede auto binnen een huishouden). Daarnaast is dit parkeerbewijs ook voor de werknemers met werknemersvergunning B (zie paragraaf 1.2.5.2).

1.4.2.3 Toegangsbewijs All Area

Dit geeft toegang tot alle gebieden, inclusief het evenemententerrein (lichtgroen gearceerde gebied op de kaart). Dit toegangsbewijs is alleen voor personen die tijdens het evenement met de auto toegang moeten hebben tot het evenementengebied.

1.4.2.4 Parkeerbewijs Crew

Dit geeft toegang tot het parkeerterrein aan de Spoorstraat en het parkeerterrein van de Bruine Vloot (naast de Aldi). Dit zijn de donkerblauw gearceerde gebieden op de kaart. Dit parkeerbewijs is alleen voor personen die werkzaam zijn voor het evenement.

1.4.2.5 Parkeerbewijs VIP

Dit geeft toegang tot het parkeerterrein van de Waddenhal aan de Westerzeedijk (lichtblauw ingekleurd op de kaart). Dit parkeerbewijs is alleen voor personen die via een boeking van Stichting Harlingen Sail meevaren als VIP.

1.4.3 Ophalen toegang- of parkeerbewijs

Als u recht heeft op het toegangsbewijs Binnenstad, dan krijgt u het bewijs voor 27 juni in de brievenbus.
Heeft u een diensten- of bedrijvenvergunning? Dan kunt u een toegangsbewijs ophalen voor de binnenstad.
Heeft u meerdere vergunningen op één adres of heeft u een werknemersvergunning B? Dan kunt u een parkeerbewijs Kanaalweg ophalen. De ophaalmomenten zijn op dinsdag 28 en donderdag 30 juni van 17:00 tot 19:00 uur in het gebouw van de Tall Ships Races (Nieuwe Willemshaven 5 in Harlingen). Kunt u op die momenten niet, mail dan naar communicatie@harlingen.nl.

1.4.4 Hoe kom ik aan een toegangs- of parkeerbewijs?

Als u recht heeft op het toegangsbewijs Binnenstad, dan krijgt u het bewijs voor 27 juni in de brievenbus. Heeft u recht op een toegangsbewijs Alle Area of perkeerbewijs VIP, dan ontvangt u deze via de Stichting Harlingen Sail. De parkeerbewijzen Crew worden door zowel Stichting Harlignen Sail als de gemeente uitgegeven aan de desbetreffende personen. Heeft u recht op een parkeerbewijs Kanaalweg, dan kunt deze op dinsdag 28 of donderdag 30 juni tussen 17.00 en 19.00 uur ophalen bij het kantoor van de Tall Ships Races aan de Nieuwe Willemshaven 5. Kunt u op die momenten niet, mail dan naar communicatie@harlingen.nl.

1.4.5 Hoe werkt een toegangs- of parkeerbewijs?

Het toegangs- of parkeerbewijs dient u goed zichtbaar op uw dashboard neer te leggen. De verkeersregelaar kan dan snel het bewijs zien en laat u door naar het bijbehorende gebied.

1.4.6 Voor welke tijden geldt een toegangs- of parkeerbewijs?

De parkeerbewijzen zijn 24/7 geldig. De toegangsbewijzen zijn tussen 9.00 en 23.00 uur geldig. Buiten die tijden kunt u in deze gebieden vrij inrijden. Uitrijden is altijd mogelijk.

2. Parkeren en bereikbaarheid

2.1.1 Kan ik mijn auto nog voor mijn deur parkeren? (binnenstad)

De bewoners van de Zuiderhaven (zeezijde) kunnen niet voor de deur op straat parkeren omdat hier tijdens het evenement activiteiten plaatsvinden. Zie verder bij 1.4.2.1 hoe het geregeld is met de bereikbaarheid van de Binnenstad.

2.1.2 Kan ik mijn auto nog voor mijn deur parkeren? (buiten binnenstad) 

Voor de gebieden buiten de binnenstad gelden geen aanvullende regels. U kunt echter niet met de auto naar of door de binnenstad. Ook uw bezoek mag gewoon op de hiervoor bestemde plaatsen parkeren.

2.1.3 Waar kan ik als mindervalide bezoeker parkeren?

Mindervalide bezoekers kunnen parkeren op een locatie nabij het evenemententerrein. Dit is het terrein tussen de Aldi en de gemeentewerf. (Wijk)zorg en dergelijke zijn in bezit van dienstenvergunningen en kunnen u altijd bereiken.  

2.1.4 Kunnen de hulpdiensten mij nog bereiken?

De Hulpdiensten hebben ten allen tijde toegang tot het evenementen gebied (Binnenstad) en evenemententerrein en kunnen u dus bereiken.

2.1.5    Waar parkeer ik als bezoeker van het evenement?

We richten tijdelijke extra parkeerterreinen aan de noordzijde en zuidzijde van Harlingen in voor bezoekers. 

2.1.6 Hoe bereik ik de parkeerterreinen voor bezoekers?

Komt u vanaf Leeuwarden (A31) of Sexbierum? Dan parkeert u het beste aan de Haulewei 40, 8872 RG Midlum. Indien u vanaf de Afsluitdijk / Sneek (A7) naar Harlingen komt, dan parkeert u het beste aan Harlingerweg 30, 8821 LC Kimswerd. Reserveer uw parkeerplaats via Van Plan. Reserveringen zijn geldig voor beide locaties.

2.1.7 Hoe kom ik van het parkeerterrein voor bezoekers naar het evenemententerrein?

Tussen de parkeerlocaties voor bezoekers aan de Haulewei en Harlingerweg / Kimswerderlaan en het evenemententerrein, rijdt een gratis pendeldienst. Deze brengt u van en naar de festiviteiten.

2.1.8 Hoe kom ik met het openbaar vervoer bij de Tall Ships Races Harlingen?

U kunt met de bus of trein naar Harlingen reizen. In beide gevallen stapt u uit bij station Harlingen Haven, gelegen direct naast het evenemententerrein. Voor de actuele dienstregeling verwijzen we graag door naar Arriva. 

2.1.9 Kan ik ook op de fiets bij het evenemententerrein komen?

Natuurlijk kan dat. Graag zelfs!
Op het evenemententerrein zijn voldoende fietsparkeervoorzieningen en aan de Westerzeedijk is een bewaakte fietsenstalling.

3. Bedrijven 

3.1 Bedrijven binnenstad

3.1.1 Kan mijn winkel / bedrijf nog bereikt worden door mijn klanten en medewerkers?

Medewerkers met werknemersvergunning A kunnen parkeren op de daarvoor bekende plekken (mits aanwezig voor 9.00 uur). Zie verder paragraaf 1.2.5.1. Met een werknemersvergunning B kan men parkeren in het Vignetgebied of op de Kanaalweg 14 (daarvoor is een toegangsbewijs “Kanaalweg” nodig, zie paragraaf 1.4.2.2). Zie verder paragraaf 1.2.5.2.

3.1.2 Kan mijn winkel bevoorraad worden tijdens het evenement?

Bevoorrading kan gewoon plaatsvinden. Verzoek is echter wel om dit, indien mogelijk, zoveel mogelijk voor 9.00 of na 23.00 uur te doen.

3.1.3 Hoe komt mijn leverancier aan een toegangsbewijs?

Er zijn geen specifieke toegangsbewijzen voor bevoorrading tijdens de editie 2022. Indien de bevoorrading in een duidelijk als zodanig herkenbaar voertuig wordt gedaan, laat de verkeersregelaar het voertuig zonder problemen door.

3.2    Bedrijven buiten de binnenstad, op de industrieterrein of het havengebied

Voor bedrijven buiten de binnenstad en bedrijven op het industrieterrein en in het havengebied gelden geen beperkingen.

3.3 Taxibedrijven

3.3.1 Kan ik mensen nog voor hun deur afzetten?

Taxi’s kunnen de Binnenstad inrijden om passagiers te halen en te brengen. Het evenemententerrein zelf (Willemshaven) is niet toegankelijk voor taxi’s.

3.3.2 Zijn er speciale taxistandplaatsen?

Er zijn geen speciale taxistandplaatsen ingericht.

3.3.3    Heb ik een toegangsbewijs nodig?

Taxi’s hebben geen speciaal toegangsbewijs nodig. De blauwe platen zijn genoeg.

3.4 Leveranciers 

3.4.1    Kan ik de desbetreffende winkel nog bereiken voor bevoorrading?

Bevoorrading kan gewoon plaatsvinden. Verzoek is echter wel om dit, indien mogelijk, zoveel mogelijk voor 9.00 of na 23.00 uur te doen.

4. Eilandtoeristen

4.1 Kan ik nog bij de veerboot naar Vlieland of Terschelling komen?

Ja, dit is mogelijk. Voor de veerbootterminal zijn geen beperkingen.

4.2 Waar kan ik mijn auto parkeren?

Eilandtoeristen kunnen parkeren op P1, P2 en P3 aan het Skiepedykje. Vanaf hier gaan de pendelbussen richting de veerboot.

4.3 Tijdens TSRH2018 ben ik op Vlieland of Terschelling. Kan ik de Tall Ships vanaf het strand bewonderen?

De schepen komen ieder op een eigen tijdstip binnen, voor de Sail In verzamelen ze zich in de Blauwe Slenk, dit is ten zuiden van Vlieland. Sommige zullen daar in de buurt ankeren, anderen zullen op zee blijven tot de Sail In en varen dus inderdaad op een zeker moment langs het strand.

5. Vaarverkeer

5.1 Ik wil met mijn bootje rondvaren tijdens het evenement, mag dit?

Is uw boot maximaal 10 meter lang? Dan bent u welkom in de oude Buiten en Zuiderhaven.
Tot 15 meter lengte mag u naar de Willemshaven. Voor de overige havens geldt de verplichting om stuurboordwal houden. In de industrie- en visserijhaven geldt het regulier invaarverbod voor recreatievaart

5.2 Kan ik met mijn eigen boot ook in Harlingen verblijven tijdens het evenement?

Ja, dat kan in de reguliere jachthavens Noorderhaven en HWSV.