Ongediertebestrijding

Wat is het?

Het bestrijden van ongedierte in de openbare ruimte is geen officiële taak van de gemeente. Alleen als de volksgezondheid in gevaar dreigt te komen komt de gemeente in actie. Bijvoorbeeld als de overlast door het ongedierte zo ernstig is dat een hele buurt of wijk risico loopt op ziekten.

Wat moet ik doen?

Muizen

Heeft u last van muizen? Neem contact op met Omrin.

Bijen of wespen

Een bijennest kunt u het best laten weghalen door een imker. Neem hiervoor contact op met de gemeente. Wespen kunt u zelf bestrijden met een bestrijdingsmiddel. Ook kunt u een gespecialiseerd bedrijf vragen dit voor u te doen.

Ratten en ander groot ongedierte

De gemeente kan gespecialiseerde mensen inzetten om grotere dieren - zoals ratten en kakkerlakken - effectief en met een minimale milieubelasting te bestrijden. De gemeente doet dit als er gevaar dreigt voor de volksgezondheid. U kunt dit melden via deze website of contact opnemen met de gemeente, telefoonnummer 14 0517.

Eikenprocessierups

Van mei tot in juli kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan bij mensen ernstige irritaties geven. Ga daarom niet zelf de rups bestrijden, maar laat een deskundig bedrijf dit doen.

Extra informatie

Neem voor meer informatie contact op met het Klantcontactcentrum van de gemeente Harlingen.

Heeft deze informatie u geholpen?