Overlast van ongedierte zoals mieren, kakkerlakken, mollen en bladluizen kunt u zelf bestrijden. De manier waarop u dit kunt doen verschilt per diersoort. Groot ongedierte zoals ratten kunt u beter niet zelf bestrijden. 

Wat moet ik doen?

Muizen

Heeft u last van muizen? Neem contact op met Omrin.

Bijen of wespen

Een bijennest kunt u het best laten weghalen door een imker. Neem hiervoor contact op met de gemeente. Wespen kunt u zelf bestrijden met een bestrijdingsmiddel. Ook kunt u een gespecialiseerd bedrijf vragen dit voor u te doen. 

Ratten en ander groot ongedierte

De gemeente kan gespecialiseerde mensen inzetten om grotere dieren - zoals ratten en kakkerlakken - effectief en met een minimale milieubelasting te bestrijden. De gemeente doet dit als er gevaar dreigt voor de volksgezondheid. U kunt dit melden via deze website of contact opnemen met de gemeente, telefoonnummer 14 0517.

Eikenprocessierups

Van mei tot in juli kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan bij mensen ernstige irritaties geven. Ga daarom niet zelf de rups bestrijden, maar laat een deskundig bedrijf dit doen. 

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met het Klantcontactcentrum van de gemeente Harlingen.

Heeft deze informatie u geholpen?