Wat is het?

WhatsApp is een applicatie om berichten, bestanden en foto´s met elkaar uit te wisselen. Om WhatsApp te kunnen gebruiken heb je een smartphone met een databundel nodig of wifi-verbinding nodig.

WhatsApp als een vorm van buurtpreventie

Een WhatsApp-groep kan gebruikt worden als een vorm van buurtpreventie. Via de groep wisselen bewoners van een bepaalde wijk onderling makkelijk en snel informatie uit. Bijvoorbeeld bij verdachte personen/verdacht gedrag of een verdachte situatie. In diverse wijken in Harlingen is al zo’n groep actief. WhatsApp-groepen in Harlingen blijken goed te werken tegen allerlei vormen van criminaliteit en jeugdoverlast. Daarnaast geeft dit een verbetering van de saamhorigheid in de wijk en het verhoogt het veiligheidsgevoel bij veel bewoners.

Deelnemen aan een bestaande WhatsApp-groep in uw buurt

Als u wilt deelnemen aan een bestaande WhatsApp-groep kunt u zich via buurtpreventie@harlingen.nl aanmelden. Uw aanmelding wordt doorgestuurd naar de politie waarna uw aanmelding door de politie gecheckt wordt om zo  infiltratie te voorkomen.  Uw aanmelding moet de volgende gegevens bevatten:

 • Naam
 • Adres
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres

Als u niet wilt dat u gecheckt wordt door de politie moet u zich niet aanmelden. U wordt door de politie gebeld als er bezwaren zijn voor uw deelname. Als er geen bezwaren zijn voor uw deelname worden uw gegevens doorgegeven aan de beheerder van de WhatsApp-groep. Door uw aanmelding geeft u toestemming om uw gegevens te verwerken. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor de deelname in de groep. De beheerder neemt vervolgens contact met u op en geeft u meer informatie.

Wat moet ik doen?

Zelf een WhatsApp-groep opzetten bij buurtpreventie

De politie en de gemeente Harlingen werken samen aan het bevorderen en instellen van buurtpreventieprojecten. Het opstarten van buurtpreventie is altijd een samenwerking tussen politie, de gemeente en vrijwilligers uit een bepaalde wijk. Eén buurtbewoner regelt als ‘coördinator’ het instellen van de WhatsApp-groep. Hij/zij onderhoudt ook de contacten met politie en gemeente.

Hoe werkt het?

De spelregels:

 1. Deelnemers zijn minimaal 18 jaar.
 2. Deelnemers zijn woonachtig in de buurt waar de groep opgericht wordt.
 3. WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Wel onderhoudt de coördinator ‘korte lijnen’ met de politie.
 4. Verstuur een appje bij: opvallend gedrag. Bijvoorbeeld als het erop lijkt dat iemand de buurt aan het ‘verkennen’ is. Als er onbekende personen in de buurt lijken ‘rond te hangen’ op tijdstippen dat dit niet normaal is. Als een onbekende auto elke avond weer een rondje rijdt door uw buurt. Maar ook als er vernielingen worden gepleegd of als er overlast is door (groepen) jeugd.
 5. Maak je waarneming bekend. Zijn er meer mensen die dit constateren?
 6. Maak afspraken met andere deelnemers in de groep: wie spreekt de persoon eventueel aan? Doe dit bij voorkeur met twee of meer deelnemers. Doe dit alleen als je je veilig voelt: neem nooit risico’s! In die gevallen geldt: bel 112!
 7. Laat door middel van een WhatsApp-bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Zo voorkom je een regen van 112-meldingen.
 8. Let op het taalgebruik via WhatsApp. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
 9. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.
 10. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is.
 11. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden.
 12. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
 13. Gebruik de Whats-App groep alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact en/of privéberichten

Extra informatie

Meer informatie?

Wilt u meer weten? Heeft u belangstelling? Vragen? Neem dan contact op met de medewerker Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Harlingen via telefoonnummer 14 0517.

Heeft deze informatie u geholpen?