Energie besparen en groen doen

Hoe kan ik energie en geld besparen? Welke middelen zijn daarvoor beschikbaar? Op welke manieren kan ik bijdragen aan een groener leefomgeving? Wat kan ik doen om nog beter voorbereid te zijn op het veranderende klimaat? Op deze pagina vind je informatie en inspiratie om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid.

Staat jouw vraag er niet tussen of heb je inhoud die hier tussen past? Laat het ons weten.

De gemeente wil zelf ook een goed voorbeeld geven. In het programma Duurzaam Harlingen staat welke groene doelen we hebben voor de komende jaren en hoe we dat gaan bereiken.

 • Een jaar vol energie

  In 2024 gaan we verder met energie besparen, groen doen en houden we vooral aandacht voor elkaar. We nodigen jullie uit om deze plaat zo creatief mogelijk in te kleuren (iedereen mag meedoen).

 • Kosteloos advies van Duurzaam Bouwloket

  Als inwoner van de gemeente Harlingen kunt u terecht op het Duurzaam Bouwloket loket van Fryslân.

 • Geld besparen met energiecoach

  Onze energiecoach Dewi is er voor iedereen van de gemeente Harlingen die de energierekening wil verlagen en die hulp wil bij het besparen op gas en elektra. Maak kosteloos een afspraak met haar.

 • Energiebespaarlening bij Warmtefonds

  Kun je financiële ondersteuning gebruiken bij jouw verduurzaming? Het Nationaal Warmtefonds staat klaar voor eigenaar-bewoners, Verenigingen van Eigenaars en scholen.

 • Stimulering Duurzame Energie

  De SDE subsidieert de exploitatie van nieuwe projecten op het gebied van duurzame energie. Dat wil zeggen dat de regeling de productie van duurzame elektriciteit en duurzaam gas subsidieert.

 • Subsidie monumenten

  Voor onderhoud of restauratie van een monument kunt u subsidie aanvragen. Verken de mogelijkheden voor een rijksmonument, gemeentelijk monument of beeldbepalende panden.

 • Laadpaal aanvragen

  Heeft u een elektrische auto en geen eigen parkeerterrein? Vraag online een laadpaal aan bij u in de buurt.

 • Subsidie monumenten Hein Buisman Stichting

  Eigenaren van gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden kunnen voor het verduurzamen van hun woning gebruik maken van het Glastra van Loon-Bruinsma Fonds.

 • Gratis geveltuin aanvragen

  Extra groen is goed voor de biodiversiteit, werkt verkoelend en zorgt voor een schonere lucht. Lees verder of je gratis in aanmerking komt voor een geveltuin.

Beelden vertellen soms meer dan duizend woorden. Hieronder zie je hoe het thema duurzaamheid voortdurend in beweging blijft. Van laagdrempelige energie bespaartips, voorbeelden van restauraties bij monumenten tot persoonlijke ervaringsverhalen. Neem een kijkje en laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Bespaartips waar je morgen mee aan de slag kunt:

Voorbeelden kleine restauraties monumenten: 

Impressie van Energiebespaardag januari 2023:

Bespaarinspiratie van ondernemer Lieuwe Veltman: 

Bespaarinspiratie van Hans de Jong: 

.