In de gemeente Harlingen moet je parkeergeld betalen om te mogen parkeren. Woon je in Harlingen en ontvang je bezoek? Dan is het mogelijk om gebruik te maken van een bezoekersvergunning waarmee je iedere week 22 gratis parkeeruren ontvangt. Alleen inwoners van Harlingen en Midlum kunnen een bezoekersvergunning aanvragen.

Bezoekersvergunning aanvragen

Bezoekers aanmelden

Hulp nodig bij het aanmelden van bezoek?

Hoe het aan- en afmelden precies werkt lees je in de handleiding onderaan deze pagina. Er is ook een animatie gemaakt die het aan- en afmelden uitlegt. Deze animatie kun je vinden op het Youtube kanaal van de gemeente door te klikken op de knop hieronder:

Animatie uitleg bezoekersvergunning

Hoe vraag ik een vergunning aan?

Online

Je kunt de bezoekersvergunning online in het Digitaal Loket Parkeren aanvragen. Je kunt inloggen met DigiD. Kies na het inloggen bij “Beschikbare producten” voor Parkeervergunning Harlingen <aanvragen>. Na betaling krijg je een e-mail met een meldnummer en pincode. Dit zijn jouw inloggegevens voor het aan- en afmelden van je bezoek. Na betaling is jouw vergunning actief en kun je direct parkeren.

Aan loket

Je kunt ook een bezoekersvergunning aanvragen op het gemeentehuis bij het Klantcontactcentrum (KCC) op de Voorstraat 35 in Harlingen. Hiervoor maak je online een afspraak. Vergeet niet een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Na betaling krijg je direct een brief met inloggegevens mee.
 

Wanneer kom ik in aanmerking voor een bezoekersvergunning?

  • Alleen inwoners van Harlingen en Midlum kunnen een bezoekersvergunning aanvragen;
  • De bezoekersvergunning is alleen te gebruiken in een gebied waar betaald parkeren is;
  • We verlenen maximaal één bezoekersvergunning per adres;
  • Je kunt je bezoekersvergunning niet doorgeven aan iemand anders, ook niet bij een verhuizing.
     

Hoeveel parkeeruren krijg ik?

Met de bezoekersvergunning kan je bezoek 22 uren per week gratis parkeren. De nieuwe week gaat de nacht van zondag op maandag (na 00:00 uur) in. Op dat moment krijg je nieuwe uren. Je kunt geen uren opsparen. Heb je niet genoeg uren? Dan kan jouw bezoek betalen bij de parkeerautomaat of via mobiel parkeren.

Wat kost het?

  • Bezoekersvergunning binnenstad:     € 21,00 per kalenderjaar
  • Bezoekersvergunning vignet gebied:   € 2,10 per kalenderjaar

Deze bedragen zijn ook van toepassing wanneer je in de loop van het jaar een bezoekersvergunning aanvraagt.
 

Hoelang is de bezoekersvergunning geldig?

De bezoekersvergunning is tot en met 31 december in het jaar van aanschaf geldig. Als je de vergunning aan het einde van het jaar niet verlengd stopt de vergunning automatisch op 1 januari.

Hoe kan ik mijn bezoekersvergunning verlengen?

De bezoekersvergunning kun je aan het einde van het jaar verlengen via het Digitaal Loket Parkeren Je krijgt aan het eind van het jaar bericht van de gemeente dat het mogelijk is om de vergunning te verlengen.

Hoe kan ik de bezoekersvergunning opzeggen?

Je kunt de bezoekersvergunning opzeggen door het contactformulier op onze website in te vullen. Geef hierbij aan dat je de bezoekersvergunning wilt opzeggen en vanaf welke datum. Je krijgt geen geld retour voor de maanden waarin je de vergunning niet gebruikt.

Hoe werkt het gebruik maken van de bezoekersvergunning?

Na het aanvragen van de bezoekersvergunning ontvang je een meldnummer en pincode. Deze gegevens heb je iedere keer nodig voor het aan- en afmelden van je bezoek. Je kunt het kenteken van jouw bezoek registeren met een begin- en eindtijd in onze webapp welke te gebruiken is op je computer, telefoon of tablet. Hoe het aan- en afmelden precies werkt lees je in de handleiding onderaan deze pagina. Er is ook een animatie gemaakt die het aan- en afmelden uitlegt.