Wat is het?

Grofvuil is huishoudelijk afval dat te groot en/of te zwaar is om in een vuilniszak of een container te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan oude meubels of vloerbedekking en snoeiafval.

Grof vuil aanmelden(externe link)

Hoe werkt het?

Voor zowel de milieustraat als de ophaalservice geldt dat u de verschillende soorten afval vooraf moet bundelen. Al het afval moet namelijk gescheiden worden aangeleverd. Ook moet u het hanteerbaar aanbieden. Voor het ophalen van bepaalde soorten afval zijn er beperkingen met betrekking tot hoeveelheid, gewicht of omvang. Bouw- en sloopafval, puin en grond zijn geen grofvuil en horen niet bij het grof afval. Aan de afgifte hiervan zijn kosten verbonden.

Afval zelf brengen

Niet al het afval past of mag in de container. Dit grof (huishoudelijk) afval brengt u naar het afvalinzamelstation (de milieustraat) van Omrin. Welk afval u kunt brengen vindt u op de website van Omrin(externe link). Hier staan ook de openingstijden.

Afval laten ophalen

Grofvuil wordt alleen op afspraak opgehaald, u kunt het dus niet zomaar langs de weg zetten. U mag 6 keer per jaar gratis 2m³ grofvuil laten ophalen.

Voor het ophalen van uw grofvuil kunt u zich online aanmelden(externe link) bij Omrin. U kunt ook telefonisch een afspraak maken met het Service Ynformaasje Punt (SYP), bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 17.00 uur via 0900 - 210 0 215. Voor de inzamelingdata van grofvuil en takken bij u in de buurt kunt u kijken op de afvalkalender.(externe link)

Voor het ophalen van grofvuil bij bedrijven gelden andere regels.

Bewaar het afval tot de inzameldag op uw eigen terrein. Zet het afval op de inzameldag 's morgens voor half acht voor uw woning aan de openbare weg, op een makkelijk bereikbare plek. De ophalers komen niet op uw erf en halen het afval daar ook niet vandaan.

Extra informatie

  • Vanaf 1 januari 2012 is er een limiet gesteld aan de hoeveelheid die gratis kan worden aangeboden. Tot 2m³ is gratis, wordt er meer aangeboden dan volgt een rekening (€ 25,- per extra m³). Wilt u een rekening voorkomen dan kunt u grofvuil zelf gratis naar de Milieustraat in Franeker(externe link) brengen.
  • Ook bij de inzameling van takken geldt dat vanaf 1 januari 2012 er 1m³ gratis kan worden aangeboden. Is er meer dan volgt ook hier een rekening (€ 15 per extra m³). Ook hier geldt dat men de takken zelf gratis naar de Milieustraat in Franeker(externe link) kan brengen. De frequentie van inzameling van takken blijft 12 keer per jaar.
  • Zie voor meer informatie op de website van Omrin(externe link) 

Heeft deze informatie u geholpen?