Als u een hotel, bed and breakfast (B&B), camping of ander nachtverblijf gaat starten, meldt u dit aan de gemeente. Ook wanneer u het overneemt, verplaatst of beëindigt, neemt u contact op met de gemeente.

Wat moet ik doen?

Voor het starten van een hotel, B&B, airBNB, camping of ander nachtverblijf is meestal een omgevingsvergunning nodig indien de activiteit strijdig is met het bestemmingsplan.  Dit kan men navragen bij de gemeente. Komen er in uw logiesvoorziening meer dan 2 logieseenheden? Vraag dan naast een omgevingsvergunning voor het gebruik als logiesvergunning ook een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik aan via Omgevingsloket online. Als u er ook alcohol wilt verkopen, vraagt u daarbij een drank- en horecavergunning aan bij de gemeente.
 

Nachtregister bijhouden

Elk bedrijf dat slaapgelegenheid aanbiedt, moet een nachtregister bijhouden. Dit is wettelijk verplicht. In het nachtregister houdt u gegevens bij van alle gasten. Zet in het nachtregister:

  • naam en adres van de gast;
  • dag van aankomst;
  • dag van vertrek;
  • welk identiteitsbewijs de gast heeft getoond.
     

Voor het starten van een dergelijke voorziening is mogelijk een omgevingsvergunning nodig. indien de activiteit strijdig is met het bestemmingsplan. Dit kan men navragen bij de gemeente.

Heeft deze informatie u geholpen?