Wat is het?

PMD staat voor plastic, metaal en drinkpakken. In Nederland is de gescheiden inzameling van kunststofverpakkingen en drankenkartons ingevoerd. In veel gemeenten wordt kunststof en drankenkartons in een aparte container bij de burgers opgehaald. Als inwoner van de gemeente Harlingen hoeft u het plastic en de drankenkartons niet te scheiden.

Nascheiding

Gemeente Harlingen doet namelijk aan “nascheiding”. Dit betekent dat een speciaal apparaat de kunststoffen en drankenkartons herkent uit al het ingezamelde afval. Het apparaat scheidt deze kunststoffen achteraf van het restafval. Dit gebeurt bij het afvalverwerkingsbedrijf Omrin. 

Hoe werkt het?

Bekijk het filmpje van Omrin (externe link)om te zien hoe nascheiding werkt.

Extra informatie

Wegwerpplastic dat bedoeld is voor eenmalig gebruik, is sinds 3 juli 2021 verboden. Denk aan plastic rietjes, bestek, borden, wattenstaafjes enzovoorts. Deze producten mogen niet meer op de markt gebracht worden. Vanaf 1 juli 2023 moet u ook extra betalen als u plastic wegwerpservies gebruikt van een onderneming. Denk bijvoorbeeld aan een koffiebeker of een verpakking van een broodje. De onderneming bepaald zelf hoe veel zij hiervoor vragen. Als u een herbruikbaar alternatief gebruikt, betaalt u niet extra. 

Meer informatie vind u op www.omrin.nl(externe link)

Heeft deze informatie u geholpen?