Wat is het?

Als ondernemer wilt u erop kunnen vertrouwen dat de tweedehands spullen die u inkoopt, niet zijn gestolen. Daarom bent u onder andere verplicht een opkopersregister bij te houden. Daarnaast moet u zich bij de gemeente melden als handelaar. Er is nu een nieuwe manier waarop u zich kunt aanmelden: het Digitaal Opkopers Loket.(externe link)

Wat moet ik doen?

Via het landelijk Digitaal Opkopers Loket(externe link) (DOL) kunt u zich eenvoudig aanmelden als handelaar. U maakt een account aan en vult uw gegevens in. Hiervan ontvangen de gemeente en politie een melding. Daarmee voldoet u meteen aan de meldplicht. Het Digitaal Opkopers Loket voldoet aan de regels van De Wet Bescherming Persoonsgegevens. Uw gegevens worden door de gemeente bewaard en zijn alleen toegankelijk voor functionarissen van de betreffende gemeente en eventueel de politie.

Wet- en regelgeving

Opkopers zijn wettelijk verplicht zich bij de gemeente te melden als opkoper. Deze verplichting vloeit voort uit artikel 437 van het Wetboek van Strafrecht en uit de Algemene Plaatselijke Verordening Harlingen 2015 (APV).

Hoe werkt het?

Als u handelt in tweedehands goederen dan bent u verplicht om u bij de gemeente aan te melden als handelaar. Bijvoorbeeld als u tweedehands auto’s, mobiele telefoons, laptops of sieraden aankoopt. Vanaf nu gaat dat via het Digitaal Opkopers Loket. Dit loket maakt melden gemakkelijk en is betrouwbaar en veilig.

Wie moeten een register bijhouden?

Als u handelt in goud, sieraden, elektronica (telefoons, laptops en tablets) of fietsen (dus: pandjeshuizen, juweliers en fietsenhandelaars) bent u verplicht een registratie van uw aan- en verkopen te maken. De burgemeester heeft het Digitaal Opkopers Register (DOR) hiervoor gewaarmerkt. Het digitale register is gekoppeld aan het digitale loket. U moet in het digitale register iedere aankoop registreren. Voordeel is dat u maar één account hoeft aan te maken en u voldoet meteen aan de wettelijke eisen.

Extra informatie

De wet- en regelgeving van de gemeente Harlingen kunt u inzien via de landelijke voorziening overheid.nl(externe link)

Heeft deze informatie u geholpen?