Wat is het?

In een exploitatievergunning staan voorwaarden. Deze voorwaarden hebben te maken met overlast, veiligheid en fatsoen. U vraagt een exploitatievergunning aan bij de gemeente als:

  • u een horecabedrijf wilt starten of overnemen
  • u uw horecabedrijf wilt uitbreiden door een verbouwing
  • de rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert
  • uw horecabedrijf een andere leidinggevende krijgt
  • u een terras wilt starten of uw terras wilt uitbreiden
  • u met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren

Dit geldt voor elk horecabedrijf, ook als u geen alcohol schenkt. Een horecabedrijf is bijvoorbeeld een:

  • hotel
  • restaurant, café of snackbar
  • discotheek
  • buurthuis of clubhuis

Wat moet ik doen?

U vraagt een exploitatievergunning aan door het aanvraag formulier volledig in te vullen en alle gevraagde bijlagen en overige gegevens aan te leveren. U dient uw aanvraag uiterlijk 8 weken voor de start of wijziging van de exploitatie van uw horecabedrijf in.

Hoe werkt het?

De aanvraag voor een exploitatievergunning wordt uiterlijk 8 weken voor de start of wijziging van de exploitatie van uw horecabedrijf ingediend. Als u een exploitatievergunning aanvraagt wordt deze op de volgende zaken getoetst:

  • Het aanvraagformulier dient volledig ingevuld te zijn;
  • Alle gevraagde bijlagen zijn toegevoegd;
  • De exploitatie van uw bedrijf past binnen het geldende bestemmingsplan;
  • De exploitant en leidinggevende(n) een verklaring omtrent het gedrag (VOG) kunnen overleggen, die uiterlijk 3 maanden voor de datum waarop de vergunningaanvraag is ingediend, is afgegeven;
  • De exploitant of leidinggevende(n) heeft/hebben binnen 3 jaar voor de aanvraag geen horecabedrijf geëxploiteerd dat op grond van ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde gesloten is geweest;
  • De exploitant en/of leidinggevende(n) mogen niet van slecht levensgedrag zijn of onder curatele staan;
  • De leidinggevende moet 18 jaar of ouder zijn.

Kosten

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor de exploitatie van een horecabedrijf als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening €167,60

Wat heb ik nodig?

  • Een bedrijfs- of ondernemingsplan met informatie over de werkzaamheden, de producten en de mensen voor wie uw horecabedrijf bedoeld is.
  • Een huurovereenkomst, eigendomsbewijs of pachtovereenkomst van het pand.
  • Een plattegrond van het pand met de ligging, indeling, de verschillende ruimten en de grenzen van het terrein.
  • Een kopie van een geldig legitimatiebewijs van alle leidinggevenden die in loondienst zijn.
  • Een kopie van de arbeidsovereenkomst van alle leidinggevenden die in loondienst zijn.
  • Een ingevuld Bibob-formulier(externe link).

Aanvraagformulier exploitatievergunning (word)

Heeft deze informatie u geholpen?