Wat is het?

Huishoudelijke hulp

Lukt het u zelf niet meer om de huishoudelijke klussen te doen? Kunnen uw partner of kinderen de huishoudelijke klussen niet overnemen? Zijn zij niet is staat om u te helpen of zijn uw kinderen nog te jong om u te helpen? Mogelijk kan iemand anders in uw omgeving u helpen bij het uitvoeren van de huishoudelijke klussen.

Vraag om hulp

Het kan best lastig zijn om een ander om hulp te vragen. Bedenk wel dat de meeste mensen een ander graag helpen. Als een ander u om hulp vraagt wat zou u dan doen? Vrienden, familie, buren, vrijwilligers kunnen mogelijk ondersteunen bij de huishoudelijke klussen.

Gebruikelijke hulp

De hulp die eigen huisgenoten aan elkaar geven heet gebruikelijke hulp. In een huishouden zijn de huishoudelijke taken gezamenlijk. Bij het aanvragen van huishoudelijke hulp wordt er door Gebiedsteam Harlingen onderzocht of de partner, kinderen of huisgenoten huishoudelijke taken kunnen overnemen.

Particuliere huishoudelijke hulp en Thuiszorg 

Bent u zelf in de gelegenheid om een huishoudelijke hulp in te kopen, dan zijn er verschillende organisaties waar u huishoudelijke hulp kunt vinden. Hiervoor kunt u het internet ook raadplegen. U kunt ook een thuiszorgorganisatie benaderen. Zij hebben ook particuliere thuiszorg. U kunt hen inschakelen en die zelf betalen. Tip! Raadpleeg de volgende websites:

 

 

Hoe werkt het?

Huishoudelijke hulp

Wordt het voor u moeilijker om uw huishouden zelf te doen of zijn er huishoudelijke taken die u door uw gezondheid niet meer kunt? Is er niemand in uw netwerk die u hier bij kan helpen, dan kunt u bij Gebiedsteam Harlingen een melding doen.

Wat lukt u nog wel en kunt u zelf doen en waar heeft u hulp bij nodig? Samen met u wordt hierover een plan gemaakt. Onderzocht wordt of een huishoudelijke hulp nodig is of dat er een andere oplossing voor u is. Als u huishoudelijke hulp krijgt toegewezen, dan kunt u kiezen uit een zorgaanbieder. Samen met u beslissen wij het aantal uren ondersteuning.

Kosten

Eigen bijdrage

Voor huishoudelijke hulp via Gebiedsteam Harlingen betaalt u een eigen bijdrage(externe link). Tip! Nodig uw mantelzorger of diegene die u regelmatig helpt uit voor het gesprek met Gebiedsteam Harlingen. Gebiedsteam Harlingen is er ook voor de ondersteuning van uw mantelzorger.

Was- en strijkservice

Heeft u moeite met het doen van de was? Mogelijk kan een was- en strijkservice een oplossing voor u zijn. Dit kunt u laten doen bij een wasserette of stomerij. Heeft u was en kunt u dit zelf niet doen en kan uw omgeving u hier ook niet bij helpen? Heeft u zelf niet het geld voor een wasserette die de was wel voor u kan doen? Neem dan voor meer informatie contact op met Nieuw Zuid:

Telefoonnummer: 06 184 264 29
Of mail naar info@nieuwzuid.frl
Tip! Raadpleeg de volgende website: Nieuwzuid(externe link)

Hoe lang duurt het?

Na het onderzoek weet u wat u kunt doen om uw probleem op te lossen.

Nadat u zich gemeld hebt bij de gemeente, heeft de gemeente 6 weken de tijd om onderzoek te doen. U krijgt een verslag van de uitkomsten van het onderzoek en de oplossing die de gemeente u wil bieden. Daarna kunt u een aanvraag indienen. Binnen 2 weken na de aanvraag ontvangt u bericht of u in aanmerking komt.

Klussenbus

De Klussenbus is in gemeente Harlingen voor (kleine) klussen in of rondom uw woning beschikbaar. Heeft u klussen die u zelf niet kunt doen en kan uw omgeving u hier ook niet bij helpen? Heeft u zelf geen geld om een bedrijf in te schakelen die de klussen wel voor u kan doen? Dan kan de Klussenbus u mogelijk helpen. U kunt de klussenbus bellen op nummer op 06-11294784.

Wilt u zich inzetten als vrijwilliger?

De Klussenbus werkt ook samen met andere organisaties die met vrijwilligers praktische diensten aanbieden. Samen zorgen zij er voor dat de inwoners van Harlingen zo goed mogelijk bij klussen geholpen kunnen worden. Al deze organisaties, zoals Seun en Steun, Het Leger des Heils, Humanitas en Efkes Dwaen kunnen de nodige vrijwilligers goed gebruiken. Dus bent u praktisch ingesteld en wilt u wat voor mensen betekenen, neem dan contact op met de Vrijwilligerscentrale of bel met 43003396 en zijn bereikbaar op maandagmiddag en donderdagochtend.

Tip! Raadpleeg de volgende website:

Nieuw Zuid (externe link)

Boodschappen

Lukt het u niet meer om zelf de boodschappen te doen of een warme maaltijd te koken? En kunnen familie, vrienden of buren u hier niet bij helpen? Dan kunt u een beroep doen op een boodschappendienst en maaltijdservice.

Boodschappenservice:

Bij de meeste supermarkten kunt u uw boodschappen thuis laten bezorgen. U kunt de boodschappen online of door iemand anders laten bestellen. Informeer bij een supermarkt bij u in de buurt of kijk op hun website.

Warme maaltijdservice:

Verschillende organisaties brengen warme maaltijden aan huis. Informeer bij een maaltijdservice bij u in de buurt of kijk op hun website.

Tip! Raadpleeg de volgende websites:

Catering De senorie(externe link)
Van smaak(externe link)
senioren maaltijd(externe link)

Heeft deze informatie u geholpen?