Lammert Kleefstra is eigenaar van Recreatie de Zeehoeve, gelegen in het Westerzeedijkgebied. Het recreatiebedrijf wordt al meer dan 30 jaar gerund door de familie Kleefstra. Vijf jaar geleden heeft Lammert de camping overgenomen van zijn ouders. Als onderneming in het Westerzeedijkgebied heeft Recreatie de Zeehoeve een unieke ligging. In het project Westerzeedijk kwam ruimte vrij voor uitbreiding van de camping aan de noordzijde. Hierover en over de andere ontwikkelingen van de camping gingen we in gesprek met Lammert Kleefstra. 

Ontwikkelen camping

Lammert Kleefstra: "Al sinds mijn jeugd ben ik veel bezig met recreatie. Mede door een opleiding op dit vlak en een jeugdinitiatief (Jong Recron) waar ik bij aangesloten zat, heb ik een hoop kennis opgedaan. Op een bepaald moment deed de kans zich voor om de camping van mijn ouders over te nemen. Sindsdien zijn we volop bezig met verschillende plannen om de camping verder uit te breiden."

Camperpark

"Zo werken we er op dit moment aan om een camperpark te realiseren. Deze plekken hebben verschillende voorzieningen, waaronder water-, stroom- en een rioolaansluiting. Ook wordt er op het terrein nog een extra camperservicepunt ingericht. Om aan de wifi behoefte van de gasten te kunnen voldoen, hebben we glasvezel laten graven en worden er extra wifi masten geplaatst voor snel internet. Verder worden deze plaatsen voorzien van een harde ondergrond en gras waar de gasten op kunnen recreëren. Tevens worden er extra plaatsen aan het water gecreëerd zodat de gasten vanuit de camper kunnen vissen. Het camperpark wordt ingericht met beplanting om het een mooi en sfeervol karakter mee te geven, net als de rest van de camping. Het camperpark zal na afronding het gehele jaar open zijn."

Varen

"Wat we ook hebben gedaan is meer functioneel water ingraven. Doel hiervan is dat toeristen en inwoners van Harlingen straks met het sloepje naar het restaurant kunnen varen om hier een hapje en drankje te nuttigen. Ook verzorgen wij stadsrondvaarten vanaf de camping, in de toekomst kun je ook bij het restaurant opstappen. Leuke gezins- en groepsactiviteit om Harlingen vanaf het water te ontdekken."

Digitale incheckkiosk

"Ook bieden we een onbemande, digitale incheckkiosk aan, waar bezoekers zich kunnen aanmelden buiten de openingstijden van de receptie. De gasten kunnen hierdoor op elke gewenst moment inchecken en de camping op, door middel van kentekenherkenning en een digitale plattegrond met plaatsnummer."

Duurzaam ondernemen

"We willen graag naar een toekomstbestendige camping toe werken, uiteindelijk volledig van het gas af en duurzaam ondernemen. Afgelopen jaren zijn er verschillende verhuureenheden geplaatst, die volledig elektrisch zijn en deze trend willen we gaan voortzetten. Daarnaast zijn er op de camping al verschillende laadpalen voor auto’s en fietsen. Dit breiden we verder uit, waardoor er straks 14 auto’s kunnen laden. Ook aan elektrische sloepen wordt gedacht: er worden laadpalen bij het water gerealiseerd zodat er ook mogelijkheid is om elektrische sloepen van stroom te voorzien."

Samenwerking

"De afgelopen jaren werken we steeds meer met lokale ondernemingen samen. Voor de komende jaren hebben ook al een aantal ideeën die we willen verwezenlijken. Waar mogelijk lijkt het ons mooi om verschillende samenwerkingen en arrangementen te realiseren met plaatselijke ondernemers."

Klaar voor de toekomst

Kortom: de afgelopen jaren is Recreatie de Zeehoeve druk bezig geweest met verder ontwikkelen. Ook voor in de toekomst liggen er mooie plannen en ideeën klaar.