Parkeren voor bezoekers

Kom je een bezoek brengen aan de prachtige havenstad Harlingen? Je kunt ervoor kiezen om je auto tegen betaling te parkeren in de parkeergarage Waddenpromenade, of op één van de langparkeerterreinen. Maar in Harlingen zijn er ook verschillende locaties waar je jouw auto tegen betaling kort kan parkeren. Betalen kan met een pinpas bij de parkeerautomaat met je kenteken of via mobiel parkeren.

Kort parkeren

In Harlingen en Midlum kun je op verschillende locaties jouw auto tegen betaling parkeren. Er zijn een paar uitzonderingen. In onderstaande tabel lees je op welke dagen je waar moet betalen en wat het parkeertarief is. Onderaan deze pagina staat een kaart van de locaties.

LocatieBetaaltijdenTarief
Parkeergarage Waddenpromenade*Maandag t/m zondag€ 1,00 per uur (eerste 4 uren)
€ 2 per uur (vanaf het 4e uur)
€ 15,50 maximum dagtarief
WaddenpromenadeMaandag t/m zondag
Van 8.00 tot 20.00 uur
€ 0,55 voor het eerste half uur
€ 2,50 per uur (vanaf 30 minuten)
€ 25,00 maximum dagtarief
BinnenstadMaandag t/m zaterdag
Van 9.00 tot 20.00uur
€ 1,10 per uur (eerste 4 uren)
€ 2,00 per uur (vanaf het 5e uur)
€ 15,00 maximum dagtarief
Voorstraat Maandag t/m zaterdag
Van 9.00 tot 20.00uur
€ 1,10 voor het 1e uur
€ 2,00 per uur (vanaf het 2e uur)
€ 15,00 maximum dagtarief
Schil parkeren
Spoorstraat
Nieuwe Willemshaven
Nieuwe Vissershaven
Station
Maandag t/m zaterdag
Van 9.00 tot 20.00uur
 
€ 0,35 per uur (eerste 8 uren)
€ 2,50 per uur (vanaf het 9e uur)
€ 10,00 maximum dagtarief
 
Vignetgebied
Overige deel Harlingen
Midlum
Maandag t/m zaterdag
Van 9.00 tot 20.00uur
 
€ 0,25 per uur (eerste 8 uren)
€ 2,50 per uur (vanaf het 9e uur)
€ 7,50 maximum dagtarief
Westerzeedijk*Parkeren verboden van 00.00 tot 08.00 uurGratis

*Op deze parkeerlocatie (achter een slagboom) betaal je 21% BTW. Het tarief is inclusief BTW.

Lang parkeren (Parkeren voor Terschelling, Vlieland en de bruine vloot)

Harlingen is de perfecte uitvalsbasis voor een (dag)bezoek aan de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Onze langparkeerterreinen zijn daarnaast ook geschikt voor een bezoek aan Harlingen. De langparkeerterreinen liggen op loopafstand van de historische binnenstad en havens. Je parkeert hier voor een vast tarief van € 8,50 per dag of voor € 7,50 per dag wanneer je reserveert. Dit is inclusief het gratis gebruik maken van een pendelbus naar de veerterminal. Het volgende adres kunt u beste gebruiken om uw route te plannen: Skieppedykje 1, 8872 NA Midlum.

Meer informatie over het parkeren of reserveren van een parkeerplaats op onze langparkeerterreinen vind je op: https://www.harlingenwelkomaanzee.nl/nl/parkeren

Blauwe zone

Bij een aantal scholen en sportverenigingen is een blauwe zone. De blauwe zone is op straat te herkennen aan een blauw bord met parkeerschijf en een blauwe streep op de parkeerplaatsen grenzend aan de weg. Op dit bord staat ook de maximale parkeertijd weergegeven en op welk moment de blauwe zone geldt. Hier mag je alleen gratis kort parkeren met een parkeerschijf zolang als staat aangegeven op de bebording. De locaties staan in een kaart onderaan deze pagina.
 

1. Hoe werkt kenteken parkeren bij de parkeerautomaat?

 1. Parkeer je auto en onthoud je kenteken;
 2. Zoek een parkeerautomaat, druk op start en voer je kenteken in (tip: maak een foto van je kenteken);
 3. Bepaal de eindtijd door het parkeerbedrag te verhogen met de toetsen van 1 euro en 10 cent of kies voor een dagkaart;
 4. Betaal met pin. Met muntgeld betalen kan niet meer.
 5. Volg de instructies op het scherm.
 6. Je bent klaar. Je hoeft niet meer terug naar je auto om het parkeerkaartje achter de ruit te leggen.

  Let op! Door het digitaal invoeren van je kenteken krijg je geen parkeerkaart meer. Let goed op je eindtijd! Wil je toch graag een kaartje/betaalbewijs? Vraag dan om een kwitantie na het betalen. Op dit bonnetje staat de eindtijd vermeld.

2. Hoe werkt mobiel parkeren?

 1. Download de app van één van de aangesloten providers.
 2. Parkeer uw auto
 3. Start de parkeertransactie in de app. Het zonenummer heeft vier cijfers en is vaak terug te vinden in de app. Ook staat dit nummer op bordjes en parkeerautomaten door de hele gemeente aangegeven.
 4. Klaar voor vertrek? Stop de parkeertransactie in de app.
 5. Betaal je parkeerkosten zoals aangegeven in de app.
 6. Let op: Voor het betalen met een app kan de appaanbieder extra kosten in rekening brengen.

  Let op: je hebt geen recht op teruggave van parkeergeld als je bent vergeten om je parkeertijd te stoppen in je mobiele app. Het is je eigen verantwoordelijkheid om je mobiele app te starten en te stoppen.

3. Waar kan ik gratis parkeren?

Je kunt overdag gratis parkeren op het parkeerterrein langs de Westerzeedijk. Daarnaast is parkeren op veel locaties gratis op zondag en tijdens onderstaande feestdagen. Op de Waddenpromenade geldt er geen gratis parkeren tijdens feestdagen.

FeestdagDatum
Nieuwjaarsdag1 januari 2024
Goede Vrijdag29 maart 2024
Pasen1 april 2024
Koningsdag 27 april 2024
Bevrijdingsdag5 mei 2024
Hemelvaartsdag9 mei 2024
Pinksteren20 mei 2024
Kerstmis25 en 26 december 2024

4. Waar staan de parkeerautomaten?

Op de kaart in de bijlage “Parkeerkaart betaald parkeren 2024” zijn de parkeerautomaten weergegeven met A’s.

5. Waar kan ik met een camper parkeren?

Op de Nieuwe Vissershaven zijn speciaal ingerichte camperparkeerplaatsen aanwezig genaamd “Camperplaats Tsjerk Hiddesluizen”. Je kunt hier maximaal drie dagen parkeren tegen een parkeertarief van € 12,50 per dag (voor 2 personen). Op het terrein is een parkeerautomaat aanwezig waar je met pin kunt betalen. 

6. Waar kan ik een motor parkeren?

Binnen de gemeente Harlingen hebben we geen beleid met betrekking tot het parkeren van motoren. Maar in de praktijk is het zo: als je jouw motor op de stoep parkeert, dan hoef je geen parkeergeld te betalen. Zorg wel dat je de doorgang niet blokkeert of een onveilige situatie veroorzaakt. Voetgangers maar bijvoorbeeld ook mensen met een rolstoel, kinderwagen, gehandicaptenvoertuig(en) en hulpdiensten moeten er langs kunnen. Let daarbij ook goed op de eventueel aanwezige blinden geleide stroken. 

7. Wat zijn de regels voor gehandicaptenparkeerplaatsen?

Gehandicaptenparkeerkaarthouders kunnen overal in Harlingen gratis parkeren. Hou rekening met de maximale parkeertijd welke bij de parkeerplaats is aangegeven. Gebruik daarom ook de blauwe parkeerschijf. Meer informatie en de locaties vindt je hier

8. Wat moet ik doen als een parkeerautomaat stuk is?

Als de parkeerautomaat niet werkt, dan bel je het storingsnummer 14 0517 of 06-12102768 en loop je naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat om alsnog te betalen.

9. Wat kan ik doen als ik het niet eens met een ontvangen parkeerboete?

Een boete (naheffingsaanslag) van ons ontvangen, maar ben je het hier niet mee eens? Maak dan bezwaar. Je moet eerst wel de boete betalen. Bezwaar maken doe je binnen 6 weken nadat je de parkeerboete hebt ontvangen. De procedure van bezwaar maken staat op de parkeerboete. Een kopie van je betaalbewijs, vergunning of een bankafschrift is noodzakelijk als bewijs.

10. Moet ik parkeergeld betalen bij een laadpaal?

Ook bij een laadpaal moet je parkeergeld betalen. Hiervoor betaal je bij de parkeerautomaat of via mobiel parkeren. Dit verrekenen we niet automatisch met het laden. Heb je een parkeervergunning voor het gebied waar de laadpaal staat? Dan hoeft dit niet.