Wat is het?

Kunt u moeilijk rondkomen? Heeft u (beginnende) schulden? Bij schulden kunnen we u helpen deze op te lossen. Ook als woninguitzetting of afsluiting van gas, water of elektra dreigt, helpen wij. We kijken of er regelingen zijn waar u gebruik van kunt maken. Ook kunnen we helpen om overzicht te krijgen over de situatie.

Bent u ondernemer en heeft u schulden? Ook dan kunt u contact opnemen met het Gebiedsteam. Het is ook mogelijk om direct contact op te nemen met Bureau Zelfstandigen Fryslân. U kunt daar inkomensondersteuning of een krediet aanvragen als ondernemer. Ook als beginnende ondernemer kunt u informatie en advies aanvragen bij Bureau Zelfstandigen Fryslân(externe link).

 

Hoe werkt het?

Vroegsignalering

Het kan ook zijn dat het Gebiedsteam met u contact opneemt via een brief, telefoontje of een bezoek. Energieleveranciers, waterleveranciers, verhuurders en zorgverzekeraars zijn sinds 2021 verplicht om beginnende betalingsachterstanden bij de gemeente te melden. Dit staat in de wet. Wij kunnen u hierdoor goed en op tijd bij geldproblemen helpen. Het doel is om te voorkomen dat geldproblemen groter worden.

Wilt u niet dat de gemeente informatie over betalingsachterstanden ontvangt? Laat dit dan aan uw energieleverancier, waterleverancier, verhuurder of zorgverzekeraar weten. Wij gebruiken de informatie over een betalingsachterstand alleen om hulp aan te bieden.

Hulp vóórdat de schulden oplopen

Hulp vóórdat de schulden oplopen(externe link) from Dienst Noardwest Fryslân(externe link) on Vimeo(externe link).

Schuldhulpverlening

Voor schuldhulpverlening kunt u contact opnemen met het Gebiedsteam. Aanmelden bij de Dienst Noardwest Fryslan (externe link) of direct bij de Kredietbankbank Nederland (externe link) is ook mogelijk. De Kredietbank zal dan contact opnemen met de gemeente, omdat schuldhulpverlening wordt betaald door de gemeente.

Hoe werkt schuldhulpverlening? Het doel is eerst om met de sociaal werker van het Gebiedsteam een helder beeld te krijgen van uw situatie. Dit kan bijvoorbeeld door de schulden op een rij te zetten.

Bij beginnende betalingsachterstanden kunnen er betalingsregelingen worden afgesproken met de schuldeisers. Ook kan er naar de mogelijkheid worden gekeken om een lening af te sluiten om uw schulden af te lossen. Zij de schulden te hoog om helemaal terug te betalen, dan is er een schuldregeling nodig. Wat is een schuldregeling? Dit is een afspraak met de schuldeisers waarbij u 18 maanden zoveel als mogelijk is, afbetaalt en dat de rest van de schuld u wordt kwijtgescholden. Ook kan het zijn dat u zo veel stress krijgt van de schulden dat u het fijn vindt dat u hierbij begeleiding krijgt. We bekijken samen met u welke oplossing in uw situatie passend is.

Mocht u worden doorverwezen naar bijvoorbeeld de Kredietbank dan houdt de sociaal werker van het Gebiedsteam contact met u, zodat u altijd een aanspreekpunt houdt voor vragen tijdens het hele traject.

 

Extra informatie

Op onderstaande websites vindt u meer informatie over hulp bij schulden en omgaan met geld:

Heeft deze informatie u geholpen?