Wat is het?

Kunt u moeilijk rondkomen? Heeft u schulden? Of kunt u wel wat tips gebruiken om het financieel wat gemakkelijker te krijgen? Wacht niet en neem contact op met een van de medewerkers van het Gebiedsteam.

Wij helpen u graag verder

Gebiedsteam Harlingen biedt een helpende hand bij het op orde brengen van uw persoonlijke financiën. De medewerkers kunnen met u meedenken wanneer u advies nodig heeft op financieel gebied. Daarnaast organiseert Gebiedsteam Harlingen regelmatig workshops “Grip op geld” waarbij onder andere de volgende thema’s aan bod komen: administratie bijhouden, budgetteren, begroten, sparen en besparen. Deze workshops zijn kosteloos. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de toegang van Gebiedsteam Harlingen of via uw contactpersoon bij Gebiedsteam Harlingen. De medewerkers kunnen u ook verder helpen met de aanvraag van een schuldregeling of schuldsanering.

Hoe werkt het?

Vroegsignalering

Om te voorkomen dat beginnende financiële problemen van inwoners uitgroeien tot problematische schulden, is gemeente Harlingen gestart met een project genaamd “Vroegsignalering”. Doel is: om inwoners met beginnende betalingsachterstanden actief te benaderen en ondersteuning aan te bieden.

Hulp vóórdat de schulden oplopen

Hulp vóórdat de schulden oplopen(externe link) from Dienst Noardwest Fryslân(externe link) on Vimeo(externe link).

Werkwijze pilot

Tijdens de pilot geven zorgverzekeraars van Achmea, waaronder De Friesland, waterbedrijf Vitens, de Bouwvereniging en Afdeling gemeentelijke belastingen van gemeente Harlingen aan Gebiedsteam Harlingen door wanneer een inwoner een betalingsachterstand heeft. Bij twee of meer achterstanden neemt een medewerker van Gebiedsteam Harlingen contact op met de inwoner, om in gesprek te gaan over de situatie en om te bespreken welke ondersteuning de inwoner kan krijgen om verdere achterstanden en problematische schulden te voorkomen. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: een betalingsregeling. ondersteuning bij thuisadministratie of een doorverwijzing naar Kredietbank Nederland.

Hoe eerder hoe beter

Wethouder Paul Schoute is nauw betrokken bij deze pilot: ‘Uit landelijke onderzoeken blijkt dat inwoners vaak pas voor hulp naar een instantie gaan als zij al tienduizenden euro’s schuld hebben en al vijf jaar kampen met schulden. Dat willen we voorkomen door nu op een andere manier hiermee om te gaan en er tijdig bij te zijn.‘

Convenant

De Dienst Noardwest Fryslân heeft op 12 maart 2020 namens gemeente Harlingen een convenant afgesloten met de betrokken partners. Daarin zijn afspraken vastgelegd over de privacy van inwoners, meldingstermijnen en opschorting van incasso.

Extra informatie

Op onderstaande websites vindt u meer informatie over hulp bij schulden en omgaan met geld:

Heeft deze informatie u geholpen?