Scootmobiel

Leven met een beperking is niet altijd eenvoudig en soms lukt het niet om zelf zaken te regelen of om een probleem op te lossen. Het lukt bijvoorbeeld niet om zaken aan te schaffen of een beroep te doen op familie of vrienden. Gebiedsteam Harlingen kan dan met u meedenken, u helpen om toch zo zelfstandig mogelijk te leven en mee te doen in de maatschappij.

Scootmobiel voor langdurig gebruik

Heeft u medisch aantoonbare klachten, waardoor u moeite heeft met het verplaatsen in uw directe woon- en leefomgeving, dan kunt u bij Gebiedsteam Harlingen een aanvraag doen. Er wordt samen met u onderzocht of u in aanmerking komt voor een scootmobiel voor langdurig gebruik. Opmerking: als u op uw vakantie gebruik wilt maken van een scootmobiel kunt u dit zelf regelen, dit valt buiten de Wmo regeling.

Scootmobielen die via Gebiedsteam Harlingen worden geregeld, zijn en blijven eigendom van de gemeente. U huurt als het ware de scootmobiel van de gemeente. Voor een scootmobiel via Gebiedsteam Harlingen betaalt u een eigen bijdrage.

Scootmobiel kopen of huren

Kopen heeft als voordeel dat u zelf het gewenste exemplaar kunt uitkiezen, dit kan ook een gebruikte scootmobiel zijn. U kunt hiervoor terecht bij een hulpmiddelenleverancier.

Leren rijden met een scootmobiel

Het leren rijden met een scootmobiel kan even wennen zijn. U kunt hiervoor les krijgen van een ergotherapeut. Veilig Verkeer Nederland (VVN) organiseert scootmobieltrainingen in samenwerking met verschillende gemeenten.

Scootmobielgroep

De scootmobielgroep 60 + gaat in de maand mei weer van start. Iedere maandagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur wordt er een rondje gereden. Vertrekpunt MFC het Vierkant aan de Johan van Oldenbarneveltstraat 2 in Harlingen. Aanmelding ouderenwerk j.schaap@harlingen.nl tel: 06-10890607

Tip! Raadpleeg de volgende websites: 

Rolstoel

Leven met een beperking is niet altijd eenvoudig en soms lukt het niet om zelf zaken te regelen om een probleem op te lossen. Het lukt bijvoorbeeld niet om zaken aan te schaffen of een beroep te doen op familie of vrienden.
Gebiedsteam Harlingen kan dan met u meedenken en u helpen om toch zo zelfstandig mogelijk te leven en mee te doen in de maatschappij.

Rolstoel voor tijdelijk gebruik

Heeft u tijdelijk (maximaal 6 maanden) een rolstoel nodig? Dan kunt u een rolstoel lenen bij een uitleenpunt voor hulpmiddelen. Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. Het uitleenpunt voor hulpmiddelen  moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Meestal is het lenen van een rolstoel dan gratis. Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u hiervoor misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Tip! Raadpleeg de volgende website: Medipoint

Rolstoel voor school of werk

Heeft u een rolstoel of ander loophulpmiddel voor school of voor werk nodig? U kunt dan een aanvraag doen bij het UWV.

Rolstoel voor langdurig gebruik

Heeft u medisch aantoonbare klachten waardoor u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis? Dan kunt u bij Gebiedsteam Harlingen een aanvraag doen en wordt er samen met u onderzocht of u in aanmerking komt voor een rolstoel voor langdurig gebruik.

Tip! Nodig uw mantelzorger of diegene die u regelmatig helpt uit voor het gesprek met Gebiedsteam Harlingen. Zij zijn er ook voor de ondersteuning van uw mantelzorger.

Informatie en advies

Voor advies kunt u terecht bij:

 • Een ergotherapeut
 • Hulpmiddelenleverancier Medipoint

  Meer informatie

  Neem contact op met het gebiedsteam Harlingen voor meer informatie. 

  Aangepaste fiets

  Met wat aanpassingen kunt u zich misschien nog op een gewone fiets goed verplaatsen. Maar het kan ook zijn dat u door een lichamelijke beperking een aangepaste fiets nodig heeft, bijvoorbeeld een driewielfiets, of een handbike. Heeft u medisch aantoonbare klachten waardoor u moeite heeft met het verplaatsen in uw directe woon- en leefomgeving, dan kunt u bij Gebiedsteam Harlingen een aanvraag doen en wordt er samen met u onderzocht of u voor een aangepaste fiets in aanmerking komt.

  Aangepaste fietsen die via Gebiedsteam Harlingen worden geregeld zijn en blijven eigendom van de gemeente. U huurt als het ware de aangepaste fiets van de gemeente. Voor een aangepaste fiets via Gebiedsteam Harlingen betaalt u een eigen bijdrage.

  Aangepaste fiets voor uw werk

  Als u een aangepaste fiets nodig heeft voor uw werk, dan kunt u via het UWV vragen of zij voor u mogelijkheden voor een aangepaste fiets hebben. Bij het UWV kunt u een aanvraag doen.

  Heeft deze informatie u geholpen?