De Zomer aan Zee activiteiten zijn voorbij en de drijvende steigers worden weer opgeruimd vanwege het stormseizoen. Dit jaar was het derde en laatste jaar van de pilot WadNu.

De Zomer aan Zee activiteiten zijn voorbij en de drijvende steigers worden weer opgeruimd vanwege het stormseizoen. Dit jaar was het derde en laatste jaar van de pilot WadNu. De afgelopen drie jaar heeft gemeente Harlingen onderzoek gedaan of door algenschermen het strand schoon kon blijven van de algensmurrie. Het tweede doel van de pilot was om het strand van Harlingen weer op de kaart te zetten. En dat is goed gelukt!

Zomer aan Zee

De activiteiten vanuit cultuur werden goed bezocht. Er waren bijvoorbeeld workshops djembé, fotograferen en vliegers pimpen, maar ook een strandbioscoop. Vanuit sport en bewegen werd meerdere keren bootcamp aangeboden en was er een workshop suppen en freerunnen. Ook werden er strandfeesten voor de jeugd georganiseerd. De laatste van deze zomer was afgelopen vrijdagavond.

Wethouder Paul Schoute speelt een potje volleybal mee tijdens het laatste strandfeest van dit seizoen.
Wethouder Paul Schoute speelt een potje volleybal mee tijdens het laatste strandfeest van dit seizoen. ©Joachim de Ruijter

Algenschermen

In 2021 is gestart met het plaatsen van algenschermen, deels aan drijvers in de Waddenzee en deels bevestigd onder de pontons. Vanaf 2022 is het onderzoek herhaald, maar nu alleen met schermen onder de lange steiger. Hiermee onderzoeken we de herkomst en samenstelling van de algen en de effecten van de pontons op het bodemleven. Begin 2024 worden de eindresultaten van de onderzoeken verwacht en kunnen de definitieve conclusies worden getrokken. Wethouder Erik de Groot: “Hoewel de algenschermen geen oplossing zijn gebleken voor de algensmurrie op het strand, zijn de toegepaste pontons een groot succes gebleken. Ze zijn een waardevolle aanvulling voor het Harlinger strand.”

Drijvende steiger

De ligging aan Unesco Werelderfgoed Waddenzee maakt Harlingen uniek. Het strand van Harlingen is een heerlijke plek om zomers te verblijven en te recreëren. Met schone voeten naar het water komen, zal een uitdaging blijven door de soms aanwezige algensmurrie. Gelukkig kan men door de drijvende steiger de algensmurrie vermijden. De drijvende steiger heeft de afgelopen drie jaar een grote recreatieve meerwaarde gehad op het strand. Door de drijvende steiger konden strandgasten de Waddenzee op een unieke manier beleven. De drijvende steigers komen daarom ook de komende zomers weer terug.

Pilot WadNu

Gemeente Harlingen heeft samen met provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân de ambitie om het Westerzeedijkgebied verder te gaan ontwikkelen voor een duurzame toeristisch-recreatieve versterking. Belangrijke voorwaarde hierbij is dat de aantrekkelijkheid van het strand verbeterd wordt. Hiervoor is in 2021 gestart met het driejarige pilotproject WadNu. Voor dit pilotproject is subsidie ontvangen van het Waddenfonds en provincie Fryslân.