In de gemeente Harlingen moet je parkeerbelasting (parkeergeld) betalen als je jouw voertuig parkeert. Je kunt aan jouw belastingplicht voldoen door te betalen: bij een parkeerautomaat, via mobiel parkeren of voor een parkeervergunning. Betaal je niet? Of betaal je niet genoeg? Dan krijg je een parkeerboete, ook wel een naheffingsaanslag genoemd. 

Wat kost een parkeerboete?

De parkeerboete bedraagt € 72,90 plus het uurtarief dat voor de parkeerplaats geldt. De parkeerboete plaatsen we onder de ruitenwisser van het voertuig. De kentekenhouder ontvangt na enkele weken een duplicaat (kopie) van de boete. Op het duplicaat staat alle belangrijke informatie die ook op de originele parkeerboete vermeld staat.

Toepassing en kosten wielklem of wegslepen

De gemeente kan voor zekerheid van betaling ervoor kiezen een wielklem aan te brengen. Staat het voertuig na 24 uren nog steeds op dezelfde locatie? Dan kan het voertuig weggesleept worden.

De kosten van het aanbrengen en van het verwijderen van de wielklem bedragen, indien het verwijderden geschiedt:

 • Maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur € 45,00
 • Buiten deze tijden, in het weekend of tijdens feestdagen € 60,00

De kosten voor de overbrenging en bewaring bedragen:

 • De overbrenging van het voertuig € 240,00;
 • Indien er sprake geen is van overbrenging, maar de werkzaamheden wel gestart zijn € 90,00;
 • Voor het bewaren van het voertuig € 15,00 per dag.

Voor de overbrenging en bewaring ontvang je een beschikking waarop de kosten vermeld staan. Tegen deze beschikking kun je bezwaar maken.
 

Ik heb een boete ontvangen, maar ben het hier niet mee eens

Ben je het niet eens met de parkeerboete, dan kun je bezwaar maken. Het is niet mogelijk bezwaar te maken tegen de vastgestelde tarieven en kosten. Je kunt bezwaar maken door het formulier ‘Bezwaarschrift naheffingsaanslag parkeerbelastingen’ onderaan deze pagina in te vullen en op te sturen. Een bezwaarschrift moet je binnen zes weken na het opleggen van de parkeerboete versturen naar de gemeente Harlingen. Het adres is:
Gemeente Harlingen
Postbus 10.000
8860 HA  Harlingen

Je kunt ook zelf een bezwaarschrift maken. Zorg ervoor dat je de volgende gegevens in het bezwaarschrift zet:

 • Naam en adres
 • Het kenteken van het voertuig
 • Wat de overtreding was die vermeld staat op de parkeerboete
 • Waarom je het niet eens bent met de parkeerboete
 • De datum
 • Handtekening

Stuur met het bezwaarschrift de volgende documenten mee:

 • Aanvullend bewijs, bijvoorbeeld:
 • Een kwitantie/betaalbewijs van de parkeerautomaat, of
 • Kopie van een bankafschrift, of
 • Kopie van de parkeerhistorie bij gebruik van een mobiele parkeerapp, of 
 • Kopie van de parkeervergunning.

Het indienen van een bezwaarschrift zorgt er niet voor dat je niet hoeft te betalen binnen de aangegeven betaaltermijn welke op de parkeerboete staat. Wanneer je gelijk krijgt na het behandelen van het bezwaarschrift ontvang je het betaalde bedrag retour. 

Word je bezwaar afgewezen en ben je het niet eens met de uitspraak? Dan kun je beroep aantekenen. Hoe je dit doet, staat in de uitspraak van de gemeente. Houd er rekening mee dat je dan griffiekosten moet betalen.
 

Veel voorkomende opmerkingen over parkeerboetes

1. Het was niet duidelijk dat ik hier niet mocht parkeren of moet betalen

In Harlingen en Midlum moet je parkeergeld betalen. Dit staat op meerdere plekken aangegeven met bebording en op diverse locaties staan parkeerautomaten. Als je twijfelt of en hoeveel parkeergeld je moet betalen, ben je verplicht om zelf te onderzoeken of er betaald parkeren is. Alle parkeertijden en kosten staan op www.harlingen.nl/parkeren-voor-bezoekers.

2. De parkeerautomaat was kapot, dus ik kon niet betalen.

Als een automaat kapot is kun je betalen bij een andere automaat of via mobiel parkeren. Ook vragen we je het telefoonnummer te bellen welke op de parkeerautomaat staat om de storing te melden bij de gemeente.

3. Ik heb betaald bij de parkeerautomaat, maar heb toch een parkeerboete gekregen.

Als je betaald hebt bij de parkeerautomaat raden we je aan om te controleren of dit gelukt is. Dit kun je doen via je bankafschrift of dit staat op de kwitantie (betaalbewijs) die de parkeerautomaat je kan geven. Direct na het betalen vraagt de parkeerautomaat of je een kwitantie wilt. Wanneer je hier niet voor kiest is het later niet mogelijk om alsnog een kwitantie op te vragen.

4. Ik heb betaald via mobiel parkeren, maar heb toch een parkeerboete gekregen.

Als je betaald hebt via mobiel parkeren raden we je aan om te controleren of dit gelukt is. Dit kun je controleren via de historie in de app of via de factuur.

5. Ik heb een vergunning, maar heb toch een parkeerboete gekregen. Hoe kan dit?

Je hebt een parkeervergunning gekregen onder een paar voorwaarden. Een aantal vergunningen zijn namelijk niet overal in Harlingen geldig. Waarschijnlijk heb je het voertuig geparkeerd op een parkeerplaats waar de vergunning niet geldig is. Weet je zeker dat je in het juiste gebied hebt geparkeerd? Maak dan bezwaar.

6. Ik heb het verkeerde kenteken ingevoerd, maar wel betaald.

Als je een verkeerd kenteken hebt ingevoerd, maar wel betaald hebt dan heb je aan je belastingplicht voldaan. Wanneer je kunt aantonen met een bankafschrift, kwitantie of overzicht van je parkeerhistorie dat je op het moment van controleren wel hebt betaald adviseren we je bezwaar aan te tekenen tegen de parkeerboete. Het is noodzakelijk het bewijs toe te voegen aan het bezwaar.

7. Ik heb een boete van het CJIB gekregen, klopt dit?

Voor fout parkeren of een verkeersovertreding krijg je een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Bezwaar maken tegen deze boete kan alleen via het CJIB. Hoe dit moet staat op de beschikking aangegeven.